Požár v Žebráku je pod kontrolou. Ošetřit potřebovalo už patnáct hasičů

Skladovací hala na výrobu plastů začala hořet v pondělí před jedenáctou hodinou dopoledne ve Skandinávské ulici v Žebráku. Na místo za celou dobu zamířilo 33 jednotek hasičských vozů a 154 hasičů. Obyvatele města vyzvali hasiči k tomu, aby kvůli valícímu se dýmu nevětrali. Nejvyšší možný stupeň požárního poplachu, který byl vyhlášen odpoledne, hasiči v osm večer postupně snížili na druhý stupeň.

Hořící hala se částečně zřítila, hasiči proto zasahují z venku. Na místě zasahují i záchranáři, kteří museli ošetřit patnáct zraněných hasičů. "V jednom případě měl hasič lehce popálené rameno, ve dvou případech to byly dva kolapsové stavy," řekla po poledni TN.cz mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. U dalších řešili přehřátí organismu a dehydrataci. Tři z hasičů museli kvůli opakovanému přehřátí převézt do nemocnice na pozorování. Ostatní se však mohli vrátit k zásahu.

[chooze:article;value:515733]

​Kvůli bezpečnosti řidičů po poledni policisté na několik hodin uzavřeli část dálnice D5. "Z důvodu požáru haly na výrobu plastů v obci Žebrák jsme uzavřeli dálnici D5, a to v úseku 34. - 41. km v obou směrech. Objízdná trasa je vedena po silnici č. 605," uvedla policie na sociální síti. Kvůli snížené viditelnosti vyzvali řidiče k opatrnosti. Po třetí hodině už byla dálnice průjezdná oběma směry se sníženou rychlostí. 

Požár hasiči lokalizovali před třetí hodinou odpoledne, kdy se podle nich přestal šířit dál. Zasažená měla být hala společnosti Novares, která vyrábí součástky do aut. Proč začalo hořet, zatím není jasné. Úplná likvidace požáru ale podle mluvčího Sýkory může trvat až několik dní. 

[chooze:article;value:516415]

V hale se při příjezdu hasičů už nenacházeli žádní zaměstnanci. Požárníci nejdřív zasahovali uvnitř, po chvíli se ale začaly postupně propadat stropy a museli proto hasit zvenku. "Z haly se zřejmě nic zachránit nic zřejmě nepodaří, byla zničena v plném rozsahu," řekl ve vysílání TN Live mluvčí hasičů Sýkora.

Před druhou hodinou podle něj na místo přiletěl i vrtulník Black Hawk, který pomáhal s hašením vnitřku haly. Hašení by mělo trvat velmi dlouho kvůli tomu, že budou muset hasiči prořezávat díry do boku zřícené haly. 

V Plzni hořel dvoupatrový dům 

Požár vypukl v pondělí také v Plzni, kde hořel patrový bytový dům u centra. Oheň zasáhl nebytové prostory domu v podkroví. Z přilehlých budov kvůli obavám z bezpečnosti evakuovali několik lidí. Příčina požáru dosud není známá. 

Na místě se zranili dva hasiči. Podle mluvčího plzeňských hasičů Petra Poncara museli záchranáři převézt do nemocnice jednoho z nich, který si poranil ruku, když propadl stropem. Oheň se podle něj po poledni přestal dál šířit. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.