Požár zachvátil Vlčí horu na Děčínsku. Poničil i 130 let starou rozhlednu

[chooze:gallery;value:31068]

Hlášení přijali hasiči o požáru na Vlčí hoře pod Krásnou Lípou v úterý kolem půl třetí ráno. "Požár zachvátil domek v plném rozsahu a zasáhl i vyhlídkovou věž. Hasiči ji zachránili," informovali na twitteru ústečtí hasiči.

Požár se podařilo jednotkám lokalizovat zhruba o půl šesté ráno. "Neradostný ranní výhled z Vlčí hory," komentoval situaci na facebooku starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

https://twitter.com/zbynlinhart/status/1643141451084099584

Oblíbené turistické místo bude podle starosty nutné na nějakou dobu zavřít. Věž je totiž poškozená. A sousední rekreační budova, kterou vlastní soukromník, shořela úplně.

"Soukromý objekt je ve stavu na demolici. Naše rozhledna je poškozená z vnější části. Zejména opláštění utrpělo, malinko byla chycená i střecha. Je tam několik vysklených oken, uvnitř ve spodní části je poškozené schodiště. Nicméně věž není ve špatném stavu a bude rychle zprovoznitelná," popsal pro TN.cz Kolář. Škoda dle něj činí na majetku města kolem dvou milionů korun.

[chooze:article;value:460117]

Proč začalo hořet, zatím není jasné. To nyní zjišťují vyšetřovatelé. Během zásahu se zranil dobrovolný hasič. "Při výstupu k rozhledně si poranil nohu," doplnili ústečtí hasiči.

"Situace je nyní stabilizovaná. Hasiči odvedli dobrou práci vzhledem k těžkému terénu," uzavřel Kolář.

Zděná rozhledna se nachází na 581 metrů vysokém vrcholku a je jednou z nejstarších ve Šluknovském výběžku. Slavnostně otevřena byla v roce 1889. Střechy se dočkala poté v roce 1908 a dosáhla tak výšky 16 metrů. Rekonstrukcí prošla stavba v letech 1996 a 1999.

Koncem března hořela v Soběsukách legendární restaurace a penzion:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.