Moderní bydlení

Požárů solárních panelů v Česku přibývá. Lidé podceňují bezpečnost

Solární panely se stávají, i díky podpoře státu, čím dál dostupnější energetickou alternativou. Ne každý má ale alternativní zdroj správně zapojený a nainstalovaný.

"Za loňský rok evidujeme v celé České republice 29 požárů fotovoltaik, letos jsme za prvních sedm měsíců letošního roku už na 45," vypočítala mluvčí hasičů Martina Götzová.

"Příčinou těch požárů je ve velké míře neodborná instalace. Lidé si montují elektrárny sami, bez odborných firem, dále absentují projektové dokumentace. Realizační firmy často nemají oprávnění pro realizaci fotovoltaických elektráren," řekl Josef Král, předseda profesního aktivu České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) pro obor požární bezpečnost staveb.

[chooze:article;value:520229]

Podle expertů jsou na vině i zlaté české ručičky a kutilové, kteří se při instalaci elektráren inspirují na sociálních sítích. Baterie pak instalují třeba do nevětraných prostor, v ještě horším případě pak ve snaze ušetřit nahrazují originální akumulátory třeba vysloužilou baterií z elektroauta nebo instalují panely na střechu na hořlavé plastové nosníky.

"Samozřejmě může dojít k požáru nejenom toho fotovoltaického systému, ale i třeba střešní konstrukce, fasády a podobně," pokračovala Götzová.

Legislativa bezpečnosti moc nenahrává. Od letošního ledna je navíc možné provozovat fotovoltaiku s výkonem do 50 kilowattů bez povinného požárně-bezpečnostního řešení.

[chooze:article;value:505240]

"Pokud dojde k nějaké škodě, požáru, tak samozřejmě bude jak vyšetřovatele hasičského záchranného sboru, tak i pojišťovnu zajímat, jak ta fotovoltaická elektrárna byla realizována. Pokud vy tu dokumentaci nemáte a neprokážete správnou instalaci, tak samozřejmě pojišťovna může odpovídajícím způsobem krátit plnění," doplnil Král.

Pokud není vyřešeno bezpečné odpojení celé elektroinstalace, můžou dokonce hasiči, z důvodu nebezpečí, přerušit hašení.

"Extrémní případ je, že velitel zásahu může s ohledem na rizika, která hasičům hrozí, rozhodnout i o tom, že se to místo hasit nebude," uzavřela Götzová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.