Požáry trápí turistické ráje. Hoří na Kanárech i v Chorvatsku

Ostrov La Palma sužuje rozsáhlý požár. Ten už vyhnal z domovů tisíce lidí, s plameny bojují stovky hasičů a desítka letadel. Požár už dosáhl takových rozměrů, že kouř je viditelný i na satelitních snímcích.

I přes příznivější počasí se stále nedaří požár zastavit. Další posily v neděli ráno vyrazily na místo z letecké základny Morón v jižním Španělsku.

Požár propukl v sobotu ráno v městečku El Pinar v obci Puntagorda na severozápadě ostrova a kvůli větru se rychle rozšířil na jih směrem k městu Tijarafe. Oblast v posledních letech podle úřadů zažívá neobvyklé sucho.

"Požáry se vymykají kontrole a postihují naše obyvatele. Setkáváme se s dalším důsledkem klimatických změn, kdy jsou vlny veder čím dál častější, což má závažné důsledky pro naše životní prostředí a naši společnost," uvedl místní politik Enrique Santiago.

[chooze:article;value:513425]

​A požár zastihl i Chorvatsko poblíž města Šibenik. V oblasti už řádil před několika dny – plameny prakticky zastavily provoz na hlavní dopravní tepně v zemi a zničily plochu o velikosti více než 600 hektarů. Kvůli vysokým teplotám v neděli vypukl znovu, zatím je ale pod kontrolou.

Vlny veder Evropu zřejmě jen tak neopustí. Na extrémně vysoké teploty se připravují hlavně v Itálii. Evropská kosmická agentura dokonce uvedla, že nejvyšší teplota v evropské historii - 48,8 °C, kterou naměřili předloni v srpnu na Sicílii, by mohla být tento týden překonána.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.