Požáry v Řecku zuří dál. Hoří na Rhodu i na Krétě

[chooze:gallery;value:32494]

Už přes týden hasiči bojují s požáry na řeckém ostrově Rhodos. V pondělí se kvůli nim odtud vrátila část českých turistů, kteří museli být evakuováni ze zasažených částí ostrova. Boj s živlem hasičům komplikuje nejen silný vítr, ale i vysoké teploty. 

"Nejpostiženějšími oblastmi na ostrově jsou Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari, Lindos. V lokalitě Gennadi a Bati došlo k evakuaci. V oblasti Asklipeio došlo ke znovuvznícení ohňů, které se šíří jižním směrem. Lokalita Lindos nevykazuje vážnou situaci, je však do ní aktuálně obtížný přístup," informuje na svých webových stránkách české ministerstvo zahraničí.

"Nemáme evidovaného žádného českého občana, který by vyžadoval naši asistenci v podobě pomoci s evakuací a tak podobně a od pondělního večera jsme nezaznamenali českého turistu, který by u sebe neměl u sebe doklady," dodal v úterý odpoledne k situaci na místě ředitel sekce právní a konzulární na ministerstvu zahraničí Martin Smolek.

[chooze:article;value:514629]

"Poskytujeme konzulární pomoc na letišti spolu s delegáty cestovních kanceláří. Lety z místa se daří odbavovat a nevzniká tam žádný větší problém," dodal Smolek s tím, že na ostrově se momentálně nachází asi čtyři a půl tisíce Čechů. V pondělí mělo z ostrova odletět asi 800 českých turistů, na ostrov jich pak přiletělo tisíc.

Někteří Češi odmítli na Rhodos odletět. Ministerstvo zahraničí ale nevyhlásilo plošné varování a lidé tak o peníze přijdou:

Severní oblasti ostrova nejsou podle řecké ani české vlády oficiálně nebezpečné. I nadále tam tak míří turisté a hotely tam fungují v normálním režimu. Některé cestovní kanceláře ale nabízí klientům, kteří si zakoupili zájezd na nezasažený sever ostrova, možnost změnit destinaci nebo termín. Podobné možnosti nabízí kanceláře také klientům z nepřístupných částí ostrova, a to včetně storna.

"Pokud má někdo zájezd do postižené oblasti, tak je to potřeba řešit s cestovní kanceláří. Nelze obecně prohlásit, že se nemá jet do Řecka," doplnil pro TV Nova ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:514625]

Požár na Korfu se už hasičům podařilo podle tamních úřadů dostat pod kontrolu a zdá se, že nezpůsobil žádné významné škody na majetku. Podle vyjádření místostarosty ostrova to ale vypadá, že požár založil žhář. "Musíme počkat na vyšetřování, ale první neoficiální odhad hasičů je, že šlo o žhářství – požáry nemohou vzniknout současně na čtyřech různých místech," řekl pro BBC.

Požáry zuří také na ostrově Evia severně od Athén a na Peloponéském poloostrově. Při jejich hašení se zřítilo hasičské letadlo.

Riziko vzniku nových požárů ale na jihu pevninského Řecka kleslo – z extrémního stupně nebezpečí na velmi vysoké riziko. Nejvyšší stupeň nebezpečí je pak nově podle agentury pro civilní ochranu na Krétě, kde už také vypukly požáry, a stále též na Rhodu a okolních ostrovech.

Kvůli požárům zřídilo ministerstvo speciální linku +420 222 264 240, kam se mohou lidé v případě problémů obrátit. Kontaktovat mohou také velvyslanectví v Athénách na lince +30 694 473 37 69. Nouzové linky zřídily také cestovní kanceláře. Pro Čedok je to +420 296 184 910. Klienti DER Touristik, Exim a Fischer můžou své cestovní kanceláře kontaktovat na čísle +420 255 787 999, CK Blue Style pak přijímá hovory na lince +420 226 036 100.

Podívejte se na tiskovou konferenci ministerstva zahraničí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.