Pozdější důchody, méně peněz. Vláda schválila Jurečkovu reformu

Hranice odchodu do důchodu má být nově vázaná na dobu dožití. Změnu vláda představila na tiskové konferenci. Je totiž součástí chystané důchodové reformy. Premiér Petr Fiala (ODS) zároveň garantoval, že průměrná délka výplaty starobního důchodu zůstane, jako je tomu dnes, tedy 21,5 let

Do důchodu tak půjdou lidé i po 65 letech. V kolika na penzi nárok mít budou by měli zjistit v 50. "Tedy vždy s dostatečným předstihem, aby lidé věděli, s čím
mohou počítat," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Penze mají být nově poměrně o něco nižší. Mezi lety 2026 a 2035 se zavádí nový výpočet. Měla by se započítat menší část výdělku a odvodů, upravit se mají takzvané redukční hranice. 

"Od roku 2026 až do 2035 se tak bude postupně snižovat zápočet osobního vyměřovacího základu, a to na 90 procent pro důchody přiznávané v roce 2035 a později. Také procento za rok pojištění se sníží z 1,5 procenta na 1,45 procenta pro důchody přiznané v roce 2035 a později. Průměrná výše nově přiznávaných důchodů ale i přes toto opatření stabilně poroste, za 10 let přibližně o 10 tisíc korun," upozornilo ministerstvo práce.

[chooze:article;value:552699]

"Porostou o inflaci a minimálně jednu třetinu růstu reálných mezd," uvedl Jurečka. "Stále platí, že důchody pravidelně každoročně navyšujeme, a tak to i zůstane. Stejně tak senioři vždy zůstanou chráněni proti případné vysoké inflaci. Důchody o inflaci plně valorizujeme, jen jsme změnili systém tak, aby dostatečně podpořil i seniory s nižšími důchody a byl hlavně udržitelný," sdělil. Zároveň by všichni, kteří odpracují potřebnou dobu, měli dostávat minimálně pětinu průměrné mzdy.

Zavádí se také dřívější odchod do důchodu. Ten se týká náročných profesí. Konkrétně jde o všechny lidi pracující na pracovištích s přítomností rizik kategorie 4, lidi pracující na pracovištích s výskytem vybraných rizik kategorie 3 tedy těch s celkovou fyzickou zátěží, vibracemi, zátěží teplem a zátěží chladem.

"Bude to například výčet zdravotních sester se specializací, kde rizika na pracovišti byla vyhodnocena, nebo osob, které pracují v osobní péči ve zdravotnictví či sociální oblasti, příslušníci hasičského záchranného sboru i ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo ti, kteří obsluhují důlní zařízení, chcete-li lidově horníci," vyjmenoval dříve Jurečka konkrétní profese.

Změny mají podle vlády pomoc i rodinám. Na pečující osobu se nově pro potřeby výpočtu důchodu bude po dobu péče pohlížet tak, jako by pobírala průměrnou mzdu. Pokud bude zároveň pracovat, její skutečný výdělek se k rodinnému vyměřovacímu základu přičte.

[chooze:article;value:552140]

Nárok na předčasný důchod mohli mít i zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači ve slévárnách, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů a několik dalších profesí.

"Zajistí dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům důstojné důchody," prohlásil o reformě v úterý premiér Petr Fiala (ODS). Bez ní by podle něj výrazně stoupal schodek. Nyní by v roce 2050 měl být 70 miliard. Jeho vláda podle něj postupně zvyšuje důchody a měly by vyšplhat na 30 tisíc korun.

Vláda ve sporu s opozicí

Předsedové vládních stran kritizovali hnutí ANO, které zrušilo účast na jednáních o důchodech. Opozice podle nich s důchody nechce nic dělat.

Opozici vadí například zvyšování věku odchodu do důchodu. "Podle veřejných zdrojů je jediné, co se za posledních 50 let prodloužilo, doba života s nemocí. Proč by tomu mělo být u Husákových dětí jinak?" reagovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podívejte se na reportáž o důchodové reformě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.