Pozdní léto přichází v plné síle. O víkendu se vrátí tropické teploty

Scénář počasí dnů do konce tohoto týdne bude stále stejný – po ránu musíme ojediněle počítat s mlhou, jinak bude jasno. Během odpoledne se může ojediněle tvořit kupovitá oblačnost, a to zejména v horských oblastech. Jinak bude jasno. Srážky po celý týden neočekáváme. Naopak na slunečný svit bude první školní týden bohatý – denní délka slunečního svitu se bude pohybovat i přes 12 hodin. Odpolední teploty půjdou rychle nahoru – ve středu budou kulminovat na 28 °C, ve čtvrtek na 29 °C a víkend přinese v maximech 30 °C.

​A zatím to vypadá, že slunečné a suché počasí vydrží i v první polovině příštího týdne. Na konci týdne tak bude atakovat teplotní rekordy – naposledy bylo takto teplo v tomto období v letech 2011 a 2016. V roce 2015 se nejvyšší odpolední teploty nad 30 °C zastavovaly ještě ve druhé polovině září.

​Když se řekne pozdní léto

Období babího léta je odchylka od plynulého chodu počasí během roku. Podle kalendáře rozdělujeme období babího léta na jednotlivé dekády – tj. mariánské babí léto neboli pozdní léto, které začíná hned po konci meteorologického léta, dále potom podle kalendáře na ludmilsko-matoušské babí léto a zřejmě nejznámější svatováclavské babí léto. Navazuje na něj tereziánské babí léto uprostřed října, a na přelomu října a listopadu dokonce ještě Léto Všech svatých. Jediným rozdílem mezi nimi je to, že se posupně snižují denní maxima, klesají ranní minima, a naopak přibývá nočních a ranních mlh.

[chooze:article;value:520497]

​Jinde v Evropě je "živěji"

U západního pobřeží Evropy je ex-hurikán Franklin. Na Pyrenejském a Balkánském poloostrově se očekávají bouřky, doprovázené přívalovým deštěm. Ve Středomoří se mohou tvořit medikány. Vysoké teploty Středozemního moře jsou totiž výborným "podhoubím" pro jejich vznik, tedy tlakových níží, které v některých znacích připomínají hurikán, tj. vytvoří se v nich oko s minimem oblačnosti. A ve Francii se budou odpolední teploty zastavovat až na 36 °C.

Podzimní teploty sevřou Česko už v září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.