Pozice Pekarové Adamové je v ohrožení. V TOP 09 zvažují v čele výměnu

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová teď po nevydařené výměně ministrů zažívá asi nejtěžší chvíle v politické kariéře. Podle některých členů strany dění okolo postu ministra pro vědu, výzkum a inovace stranu poškozuje, chtějí proto věc projednávat. 

"Svolávám regionální výbor, je to jedna z věcí, kterou budeme řešit. Dále pak budeme řešit, jestli by paní předsedkyně měla přijmout nějakou odpovědnost. A teď je otázka jakou. Už některé regiony mají usnesení na svolání mimořádného volebního sněmu," řekla Jana Valentová, šéfka mladoboleslavské TOP 09.

[chooze:article;value:553820]

Na straně odvolané ministryně Langšádlové, která podle Pekarové Adamové nezvládla hlavně prezentaci, stojí nejen středočeská buňka, odkud ministryně pochází, ale třeba i karlovarská krajská organizace.

"Děkuji za tvou práci a nasazení. Mrzí mě jen, že pracovitost je v této době méně důležitá než cirkusový talent. Naše země potřebuje mnohem víc dobře odvedené práce než estrádního představení. Snad to všem dojde už brzy," napsal na sociální síti X karlovarský krajský předseda Lukáš Otys.

Podporu má Langšádlová i u šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba, ten sám po čtyřech letech v úzkém vedení strany svou pozici na listopadovém sněmu neobhájil na úkor téměř neznámých členů, kterými se Markéta Pekarová Adamová nově obklopila. Ostatně i jméno Pavla Tuleji prý slyšeli dlouholetí členové strany poprvé až z médií. "Sama jsem jméno kolegy Tuleji slyšela z televize, já toho pána neznám," poznamenala Valentová. 

[chooze:article;value:552561]

"Je zcela zjevné, že to není úplně šťastná situace. TOP 09 je liberálně-konzervativní strana, jedním z typických znaků konzervatismu je, že pokud nejsem přesvědčen, že změna povede k lepšímu, tak je lepší tu změnu nedělat," upozornil politolog Ladislav Cabada.

Podpora strany u lidí přitom dlouhodobě slábne, podle dubnového volebního modelu by samostatně nedosáhla ani na hranici pěti procent, která je nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.