Pozitivních na covid přibývá. Ministerstvo zdravotnictví varuje před další vlnou

Covidová čísla v posledních dnech výrazně stoupají. Jen během pondělí, úterý a středy přibylo 246 nově pozitivních pacientů, což je víc než za celý předminulý týden dohromady. Tehdy, tedy v týdnu od 7. do 13. srpna, přibylo 166 nových případů. Mírný vzestup zaznamenaly statistiky už minulý týden.

Redakce TN.cz se proto obrátila na ministerstvo zdravotnictví s otázkou, zda je situace pod kontrolou. Podle ministerstva ale není panika namístě. "Počet případů je pouze jedním z indikátorů, a nikoliv tím hlavním, tím je zatížení kapacit lůžkové péče, a to je v současné době velmi nízké, z důvodu covid-19 jsou hospitalizovány jednotky pacientů," vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:518161]

​Prevence je namístě

Navzdory tomu, že se ministerstvo snaží situaci uklidnit, by lidé podle něj neměli zapomínat na prevenci. "Dodržovat základní pravidla respirační hygieny, dodržovat pravidla hygieny rukou, dodržování dostatečných rozestupů, používání ochrany dýchacích cest v místech s vyšší kumulací osob a podobně," vyjmenovává mluvčí to, co by lidé rozhodně neměli zanedbávat.

Proti další vlně covidu by jako prevence mělo ještě stále zabírat i očkování. To totiž dle slov ministerstva "významně chrání před závažným a komplikovaným průběhem onemocnění, hospitalizací a úmrtím".

Ministerstvo proto doporučuje očkování na podzim osobám, které mohou mít závažnější průběh onemocnění, tedy lidem vyššího věku či například s chronickým onemocněním plic. Očkovat by se zároveň měly i osoby, které o tuto skupinu lidí pečují.

[chooze:article;value:518829]

Počet pozitivních stoupá

​Čísla ale začala stoupat už minulé pondělí, kdy přibylo 80 nově pozitivních. Následující den počet mírně klesl na 51, ve středu pak 50, ve čtvrtek ohlásily hygienické stanice číslo 42 a v pátek 64. V sobotu a neděli potom jen sedm celkem. K datu 24. srpna tak bylo v Česku 541 lidí s aktuálně probíhajícím onemocněním. Na začátku měsíce srpna bylo přitom takových lidí jen 155.

​​Oproti předchozím měsícům je nárůst znatelný. Čísla se dostávají zpět na úroveň května, kdy testy odhalily i více než sto denních přírůstků. Výraznější pokles nastal až 15. května, kdy činil denní přírůstek 92 pozitivních. V úterý o týden předtím přibylo 156 nově pozitivních.

Jak se bude nyní situace vyvíjet dál, ministerstvo neví. "Přesný vývoj nelze predikovat, ale s ohledem na zkušenosti z loňských let, lze očekávat, že stejně jako každou respirační sezonu bude v průběhu podzimu a zimy vyšší výskyt případů onemocnění covid-19, než je nyní v letním období," uvedl mluvčí. Znovuzavedení restriktivních opatření včetně roušek či karantény zatím nepředpokládá.

Češi věřili falešným zprávám. Odradily od očkování proti covidu, tvrdí výzkum:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.