Pozor, až budete měnit peníze. Do oběhu se dostaly statisíce padělaných eur

Výměna peněz před cestou na dovolenou do zemí v eurozóně letos bude představovat novou výzvu. Lidé by si totiž měli dát pozor na falešná eura. V oběhu je více než půl milionu padělaných mincí, z toho 100 tisíc ve Španělsku.

O padělcích informovala španělská policie, které se před několika dny podařilo rozbít gang padělatelů mincí operující v Toledu. Skupina deseti lidí čínské národnosti svou operaci provozovala několik let. Vyšetřování skupiny trvalo od roku 2018.

Padělatelé se soustředili na výrobu mincí o nominální hodnotě dvě eura, které byly velmi vysoké kvality. "Hledání dílny bylo pro policisty velice obtížné kvůli důkladnému utajení celé organizace a častému přesouvání padělatelských dílen," uvedla španělská policie.

[chooze:article;value:544739]

Rozeznat falešné mince od pravých je obtížné, obzvlášť u mincí s vysokou kvalitou, které skupina vyráběla. Je to však proveditelné. Německá Bundesbank vydala varování, ve kterém radí, jak padělaná eura rozpoznat.

Prvním vodítkem může být otisk vzoru na minci a po jejích stranách. Skutečné mince mají dobře vyražené drážky na okrajích i výrazný vzor. U padělků jsou tyto charakteristiky často méně výrazné. Lišit se také může jejich tvar.

Další nápovědou může být zabarvení mince. Řada padělků je ve skutečnosti pouze obarvená, a tyto mince se tak mohou oloupat, což je viditelné zejména na jejich hranách. Skrze obarvení pak prosvítá skutečný materiál.

Posledním tipem Bundesbank je test pomocí magnetu. Prostřední část eurových a dvoueurových mincí je totiž mírně magnetická, mince však odpadnou, pokud se magnetem zatřese. Okraj mincí magnetický není. Padělky obvykle buďto nejsou magnetické vůbec, nebo naopak velmi výrazně.

ČNB zadržela tisíce falešných bankovek a mincí. Padělají se hlavně dvacetikoruny (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.