Pozor! Do českých jídelen se dostaly ryby obsahující nebezpečnou látku

Na český trh se dostaly filety sumečka afrického z Vietnamu, které mohou způsobit lidem vážné zdravotní problémy. V současné době se je proto snaží úřady stáhnout od odběratelů. "Do České republiky bylo dovezeno 10 125 kg mražených filet sumečka afrického, avšak zásahem inspektorů SVS se podařilo pozastavit ve skladech 8 940 kg. Ke konečným odběratelům se tak dostalo 1 185 kg výrobku," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podle kontrolních úřadů skončily zmíněné nebezpečné mražené ryby převážně v jídelnách. "Odběrateli jsou zejména stravovací zařízení a o případu byla informována," upozornil Vorlíček.

[chooze:article;value:458671]

Mražené filety sumečka podle testů obsahují více než dvojnásobek povoleného množství leukomalachitové zeleně. Jedná se o látku zakázanou u ryb určených k jídlu. Obvykle se užívá jako léčivo před ektoparazity a plísňovým onemocněním u akvarijních rybiček.

Filety s touto látkou tak představují vážné bezpečnostní riziko. "U člověka může mít konzumace takových ryb potenciálně karcinogenní účinky a může způsobit i jiná závažná onemocnění," varoval Vorlíček. 

Identifikace výrobku:
Název Mražené filety ze sumečka afrického
Šarže B23-01904
Výrobce Nguyen Thai Binh
Příjemce zásilky Bidfood Czech Republic s.r.o.
Datum výroby 02/12/2022
Datum minimální spotřeby (DMT) 01/12/2024

Kontrola potravin v Plzni. Shnilá zelenina i špekáčky s plísní (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.