Pozor! Do jídelen a restaurací se dostalo nebezpečné kuřecí maso

Státní veterinární správa (SVS) varuje před nebezpečným kuřecím masem původem z Brazílie. Konkrétně má jít o kuřecí mražené půlky prsou bez kosti a bez vnitřního řízku a kuřecí prsní řízek hluboce mražený. Inspektoři v nich našli salmonely.

Mražených půlek prsou mělo do Česka dorazit přes pět tun. Inspektoři na ně narazili ve Středočeském kraji. "Při kontrole ve skladu veterinární inspektoři pozastavili větší část zásilky, a to téměř 3 000 kg. Přes 2 000 kg bylo již distribuováno," uvedla SVS s tím, že restaurace a jídelny, kam maso mířilo především, už byly informovány a pracuje se na bezpečném stažení masa z trhu a jeho zlikvidování.

I kuřecí prsní řízky hluboce mražené měly mířit hlavně do jídelen a restaurací. V tomto případě na ně inspektoři narazili na Vysočině. Do Česka mělo dorazit údajně přes 1 300 kg tohoto výrobku. I zde má SVS pracovat na bezpečné likvidaci nebezpečného kuřecího masa.

[chooze:article;value:492882]

Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají většinou z potravin a způsobují silné střevní potíže. Nebezpečné mohou být hlavně pro staré lidi, nemocné či pro malé děti. Bakterie lze zničit s pomocí tepelného opracování potravin. Proto je důležité kuřecí maso dostatečně tepelně upravit.

"Celkově bylo od 3. dubna provedeno 21 kontrol. Osmnáct na drůbeží maso a tři na vejce. Při nich se odebralo celkem 43 vzorků. K dnešnímu datu jsou k dispozici výsledky vyšetření 29 vzorků. Ve čtyřech vzorcích drůbežího masa, jednom z Ukrajiny a třech z Brazílie, byla potvrzena přítomnost salmonel," okomentoval dosavadní výsledky mimořádné kontrolní akce tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Zkažené či nekvalitní maso se někdy dostane až do obchodů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.