Pozor! Domácnosti opět obcházejí energetičtí šmejdi

"Počet stížností je zatím podstatně nižší, než tomu bylo v kritických letech 2018 až 2021, kdy energošmejdi útočili na spotřebitele nabídkou energetických aukcí. Vzrůstající trend ale napovídá tomu, že se po loňském útlumu nepoctiví zprostředkovatelé vracejí na scénu. ERÚ tyto případy řeší v rovině dozoru a sankcí, namístě je ale i obezřetnost samotných spotřebitelů. Pokud u vás někdo zazvoní nebo vám zavolá s nabídkou energií, ověřte si nejprve, s kým máte tu čest," doporučuje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.

Aktuálně si lidé na zprostředkovatele stěžují především kvůli porušování zákazu podomního prodeje. Časté jsou také stížnosti na uvádění nepravdivých či klamavých informací, případně na nekalé obchodní praktiky. Například když jim obchodníci vnucují k podpisu smlouvy s novým dodavatelem, které vydávají za formulář nutný k zastropování cen. Zastropování cen je přitom uplatňováno automaticky a řada dodavatelů již vydává ceníky pod úrovní vládního stropu.

[chooze:article;value:496048]

​"Od poloviny loňského roku se musí všichni zprostředkovatelé energií registrovat u ERÚ a pod jeho dozor také nově jejich podnikání spadá. Tento krok ze strany státu a regulačního úřadu jsme uvítali. Je nutné udělat vše pro to, abychom působení tzv. energošmejdů minimalizovali a ideálně zcela vymýtili. Našim zákazníkům při každé příležitosti připomínáme, aby se na nás neprodleně obrátili, kdykoli mají pocit, že je chtěl někdo napálit," říká Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

Pokud máte podezření na nekalé praktiky, zkontrolujte si totožnost energetického zprostředkovatele v on-line registru na https://www.eru.cz/registr-zprostredkovatelu

S fixacemi ještě počkejte, radí odborníci. Ceny energií budou dál klesat (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.