Pozor, jak vypadají vaše ruce. Tyto tři příznaky mohou značit vážnou nemoc

To, že s naším tělem není něco v pořádku, nám mohou dávat mnohdy najevo také naše ruce. Ačkoliv většina varovných příznaků může být neškodná, nikdy byste je neměli podceňovat, a naopak navštívit svého lékaře.

Paličkovité prsty

Prvním varovným příznakem, na který lékaři upozorňují, jsou takzvané paličkovité prsty, píše web Daily Express. To znamená, že dojde k rozšíření koncových článků prstů. To často vede ke změně tvaru a úhlu nehtu. "Nehty mají sférický tvar jako hodinové sklíčko," vysvětluje český web Pediatrie pro praxi. Při pohmatu je navíc patrné také vlnění nehtu.

Newyorská nemocnice Mount Sinai Hospital uvádí jako nejčastější příčinu paličkovitosti prstů rakovinu plic. Může však signalizovat i jiné zdravotní problémy a ne u všech jedinců s tímto onemocněním se paličkovité prsty objeví.

Paličkovité prsty mohou dále upozorňovat také na onemocnění srdce nebo štítné žlázy. Pokud je zpozorujete, obraťte se na svého lékaře.

[chooze:article;value:560748]

Oteklé klouby prstů

Na lehkou váhu byste brát neměli ani otékání kloubů na prstech. Otoky totiž může vyvolat nahromaděný cholesterol kolem šlach. A to může upozorňovat na problémy se srdcem. Ani v tomto případě proto raději na nic nečekejte a zkontaktujte svého lékaře.

Modřiny na prstech

Posledním příznakem, před kterým lékaři varují, jsou modřiny na prstech. To totiž není úplně obvyklé a mohlo by to znamenat problém související s krví. Pokud tedy na svých prstech modřiny zpozorujete, aniž byste předtím utrpěli nějaký úraz, neprodleně se obraťte na svého lékaře.

[chooze:article;value:560689]

Modřiny jsou totiž jedním z nejčastějších příznaků leukémie. "Tyto modřiny se liší od modřin, které se čas od času udělají nám všem. Mohou se objevit na neobvyklých nebo neočekávaných místech, u dospělých právě na rukou," upozorňuje lékař Simon Ridley.

Změna barvy prstů ale nemusí upozorňovat pouze na leukémii. Varovat může také před Raynaudovým syndromem, Crohnovou chorobou nebo lupusem.

Stoupá počet pacientů s rakovinou. Celý svět pro ně připravuje nová centra (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.