Pozor! K lidem se dostal vadný lék proti sraženinám. Nemáte ho doma?

Varování před šarží léku Fraxiparine vydal SÚKL v úterý. Přípravek lidé užívají k prevenci tvorby krevních sraženin v žilách nebo jejich léčbě. Jedná se o šarži číslo 8297.

Kvůli závadě v jakosti úřad lék stahuje z oběhu. "Důvodem je riziko přítomnosti prázdných stříkaček v balení," informoval na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv.

[chooze:article;value:488383]

Lidé, kteří mají léčivý přípravek doma, by jej měli vrátit do kterékoliv lékárny. A to do 6. března 2023. Nejlepší je to však podle SÚKL přinést tam, kde lék dotyčný člověk koupil. Pacienti získají zpět doplatek v plné výši, a to i bez předložení účtenky.

"Riziko ohrožení u pacienta nelze vyloučit. Aby bylo riziko pro pacienty eliminováno, přistoupil držitel rozhodnutí o registraci ke stažení šarže, u které byla závada v jakosti zjištěna, a to až od pacientů," doplnil ústav.

V případě výskytu nežádoucích účinků po používání stahované šarže léčivého přípravku by lidé měli navštívit svého ošetřujícího lékaře. Je však potřeba situaci ohlásit také Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Lékaři čelí hněvu pacientů. Kvůli nedostatků léků musí hledat alternativy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.