Pozor, klienti VZP v ohrožení. Útočí na ně podvodné SMS

Zvýšenou pozornost by měli věnovat své SMS schránce klienti VZP. Mohou jim totiž chodit zprávy, které na první pohled vypadají, jako že přišly od pojišťovny. Ve skutečnosti je ale posílají podvodníci, kteří se chtějí nekalým způsobem obohatit.

V těchto zprávách dostávají lidé lákavé vzkazy, které jim slibují výplatu peněz či pojistnou výplatu. Aby si ji lidé mohli vyzvednout, požaduje po nich přihlášení přes internetový portál. Jde ale o podvod. Portál je totiž falešný a slouží pouze k ukradení přihlašovacích informací.

[chooze:article;value:524413]

Před falešným portálem varuje i samotná VZP. "Upozorňujeme naše klienty, aby tyto zprávy ignorovali a rozhodně přes ně neprováděli žádné finanční transakce. Webová adresa 'vzp-portal.online' je falešná," upozornila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pojišťovna také doporučuje lidem, aby se ujistili, že zpráva, která jim přišla, opravdu pochází od VZP. "Klient si může pravost zprávy ověřit na infolince VZP na čísle 952 222 222. Jasným vodítkem může být také to, že zprávy skutečně rozesílané VZP mají ve jménu odesílatele 'VZP CR' nebo 'EKK'," dodala Plívová.

VZP však není jedinou firmou, za kterou se podvodníci vydávají. Česká pošta, která je oblíbenou zástěrkou podvodníků, ve čtvrtek vydala varování před podvodnými zprávami, které rovněž chodí lidem přímo na jejich telefony.

[chooze:article;value:526192]

Obsahem zprávy je upozornění na zboží, které mělo dorazit do skladu. Podle podvodníků je však zboží nedoručitelné, protože adresa domnělého skladu byla špatná. Lidé si tak mají aktualizovat své údaje na falešné stránce, která stejně jako falešný portál VZP slouží pouze ke krádeži osobních údajů či přístupu na bankovní účet.

Varování však platí i pro další společnosti či úřady. Falešné zprávy jsou oblíbeným trikem podvodníků. Je tedy dobré se mít na pozoru, ať už zpráva přijde odkudkoliv. Zpozornit by měli lidé zejména, když se zpráva snaží znít urgentně. V takovém případě je nejlepší si pravost zprávy ověřit u údajného odesílatele přes infolinky nebo oficiální e-mailovou adresu.

Drzost podvodníků nezná mezí. Snaží se vyvolat emoce, tvrdí psycholog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.