Pozor na balzámy na rty. Časté používání může způsobit problémy, varují lékaři

Popraskané a suché rty mohou být velmi nepříjemné. Snadno si ale můžeme ulevit, pokud si na ně naneseme balzám. Ten vše zklidní a rychle nám pomůže. Pokud však balzám nosíte neustále u sebe a pravidelně jej na rty aplikujete, můžete si zadělat akorát na pořádné problémy. Podle lékařů si lidé právě tímto způsobem snadno vypěstují závislost.

"Určitě to může být návykové. Aplikace balzámu sice rty uspokojí, ale zároveň to může vést k nevědomému návyku, který pomáhá při stresu nebo úzkosti. Je to něco podobného, jako když si hrajete s vlasy nebo koušete nehty," vysvětlila dermatoložka Melissa Piliangová z clevelandské kliniky.

[chooze:article;value:325257]

Čemu se vyhnout?

Je dobré si navíc zkontrolovat, z čeho je balzám vyrobený. Některé látky totiž rty vysušují, nebo je mohou dokonce i podráždit. Dermatologové radí vyhnout se například produktům, které obsahují fenol, mentol nebo kyselinu salicylovou. Vhodné nejsou ani balzámy s příchutí nebo přidaným aromatem. "Mohou dráždit vaši pokožku nebo vyvolat alergii," doplnila Piliangová.

Výběr je důležitý

To však neznamená, že bychom měli přestat balzámy na rty úplně používat. Zatímco některé látky mohou rty podráždit či více vysušit, jiné nám dokáží pomoci. Podle expertů jsou nejlepší výrobky obsahující ricinový olej, ceramidy, konopný olej, minerální olej, vazelínu, bambucké máslo nebo oxid zinečnatý, píše portál Best Life. Lékaři navíc doporučují neparfemované a hypoalergenní balzámy.

Jak zatočit se suchými a popraskanými rty?

Dle odborníků lze však snadno zabránit tomu, aby rty popraskaly. Například během opalování je potřeba si namazat také rty. Vhodné jsou proto balzámy s ochranným faktorem. Je důležité také pít hodně vody, aby byl člověk dostatečně hydratovaný.

Řada lidí si suché rty často olizuje, aby si je zvlhčili. Tím si však příliš nepomohou, a naopak si mohou zavařit. "Jak se sliny odpařují, vaše rty jsou sušší," vysvětlili experti. Místo toho je lepší použít právě balzám.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.