Pozor na cestování s mazlíčky. Je nutné dodržet několik pravidel, varují veterináři

Cestování s domácími mazlíčky po členských zemích Evropské unie (EU) a pravidla pro jejich návrat ze zemí mimo EU zpět do Česka upravuje speciální unijní legislativa pro cestování se psy, kočkami a fretkami. Upozornila na to na webu Státní veterinární správa (SVS).

"Při cestě se psem, kočkou nebo fretkou do jiného členského státu EU nebo jejich návratu ze třetí země musí být váš čtyřnohý přítel označen čipem splňujícím příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení," přiblížil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

[chooze:article;value:507515]

U starších zvířat je uznáno také označení tetováním. To ale musí být jasně čitelné a prokazatelně provedené dříve než 3. července 2011. "Jednoho člověka může při cestě do jiného členského státu EU či návratu ze třetí země doprovázet maximálně pět kusů těchto zvířat," dodal Semerád.

Před cestou musí chovatel u schváleného soukromého veterináře zajistit pro své zvíře pas, který platí v členských státech EU, navíc jej použije také pro návrat z dovolené s mazlíčkem ze třetí země. V dokladu musí být uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází. Zpravidla se jedná o majitele, v jiném případě musí mít dotyčný cestující písemné zmocnění.

Zvířata starší 12 týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině. Cestovat pak může mazlíček až 21 dní po očkování nebo v případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozí vakcinace, může cestovat hned.

Cestování do třetích zemí

Pokud lidé hodlají se svým miláčkem jet do třetí země, která má horší nákazovou situaci ohledně vztekliny, což platí podle veterinářů například pro Srbsko, musí mít zvíře při návratu potvrzení o provedeném sérologickém vyšetření na vzteklinu.

[chooze:article;value:505477]

"Pro bezproblémový návrat zpět do EU, respektive České republiky, z jiných než tzv. vyjmenovaných třetích zemí důrazně doporučujeme provedení tohoto testu ještě před opuštěním České republiky, a to prostřednictvím soukromého lékaře," radí veterináři.

Při cestování se zvířetem mimo území EU (včetně Velké Británie) musí člověk splnit všechny dovozní podmínky konkrétní třetí země. Před odjezdem by si je měl proto každý zjistit. Podrobnější informace jsou k nalezení zde.

Podmínky Irska, Malty a Finska

V případě cesty se psem do Irska, na Maltu nebo do Finska musí být zvíře odčerveno, a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Tento úkon musí soukromý veterinář potvrdit do pasu.

V některých zemích (kupříkladu v Německu) by pak mohl nastat problém, pokud by cestující pes patřil mezi některá tzv. bojová plemena. V takových případech správa doporučuje vznést předem dotaz na tamní veterinární autoritu.

Někteří europoslanci chtějí do práce své mazlíčky. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.