Pozor na falešné bankéře! Podvodníci z lidí v Česku už vylákali desítky milionů

Zkušenost s falešným bankéřem má také paní Petra Černohorská, kterou podvodníci kontaktovali před pár týdny. "Hovor se tvářil jako z Raiffeisen Bank z pobočky v Jihomoravském kraji. Na druhé straně byl muž, který mluvil česky, ale měl ruský přízvuk. Uvedl, že by se mnou rád dojednal úvěr, na kterém jsme se spolu osobně domluvili v Brně. Tak jsem mu říkala, že jsem nikde nebyla," vylíčila.

Dotyčný člověk znal její jméno, příjmení a telefonní číslo. Věděl také e-mail a adresu. "Ptal se mě, jestli vše sedí. To jsem řekla, že sedí, ale že e-mail a adresa je na zaměstnavatele. Ty jsou ale dohledatelné na webu. Řekl, že má kopii mé občanky. Ověřoval si, jestli mám doklad u sebe," dodala Petra.

[chooze:article;value:463418]

"V podstatě jsme se stále točili kolem toho, jestli jsem to já a opravdu jsem na pobočce nebyla. Nakonec dodal, že mu to přijde jako podvod a musí to nahlásil na Českou národní banku jako krádež identity. A že se musí spojit s policií. Také si ověřoval, jestli budu mít kapacitu dojít na pobočku České spořitelny," popsala Petra.

Ženu následně kontaktovali i další dva lidé, kteří se tvářili jako pracovníci bezpečnostního oddělení banky. "Předávali si mě a pořád se opakovali. Cílem nakonec bylo, abych dojela na pobočku České spořitelny, tam si sjednala úvěr, který by byl fiktivní, na sebe proto, abych si anulovala kreditní rating a zabránila potenciálním podvodníkům, kteří mají můj průkaz, aby si na mě mohli vzít úvěr," vysvětlila Petra.

Následně měla peníze z úvěru vybrat v hotovosti a vložit je do bitcoinmatu. "Došla jsem na pobočku a o úvěr si zažádala. Schvalovací kolečko naštěstí trvá," uvedla Petra s tím, že podvod nakonec prokoukla. V opačném případě by přišla o zhruba 300 tisíc korun.

Podvodů přibývá

Kriminalisté v poslední době evidují zvýšený počet takových případů. "Tento typ podvodů je jeden z mnoha, který se v posledních měsících v Česku šíří jako lavina. Jedná se o navolávání potenciálních obětí s legendou, že jejich účet je v ohrožení a jejich finance někdo napadl. Cílem je vylákat z obětí peníze tím způsobem, aby je v hotovosti vybrali a vložili do bitcoinmatů," informoval vedoucí pražské kyberkriminálky Václav Písecký.

[chooze:article;value:491616]

Lidé by proto měli být opatrní. "Měli by si uvědomit, že banka od nich nechce informace o jejich kontě, internetovém přístupu do elektronického bankovnictví. Už vůbec nechce, aby peníze vybírali v hotovosti a někam převáděli v rámci ochrany," doplnil Písecký.

"Našim klientům doporučujeme, když zavolá bankéř z České spořitelny, aby skrze mobilní aplikaci George využili možnost ověřit si skutečnou identitu toho bankéře," poradil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Jen v Praze kriminalisté evidují zhruba 250 případů. "Je to čtvrtina veškerých případů, které jsou v České republice aktuálně spáchané. V tuto chvíli evidujeme škodu 80 milionů korun. Což znamená, že podvodníci v průměru v jednom případě vylákají z poškozených asi 400 tisíc korun," dodal policejní mluvčí Jan Daněk.

I podvodníci chybují

Je potřeba se zaměřit na každý detail. Několik chyb totiž během telefonátu zaznamenala i paní Petra. "Úplně první chybou bylo ptát se mě na údaj ověření toho, že jsem to já. Já mám hlasové ověření operátora. Mě to v tu chvíli i napadlo. Ale byla tam nesmírná dávka informací z jejich strany. Pak ještě ve chvíli, kdy jsem se jim zmiňovala o blokaci, tak dotyčný se mě zeptal, jestli mi to zrušili nebo potvrdili. Byly tam slovní chyby,“ popsala Petra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.