Pozor na léky s paracetamolem. Při delším užívání mohou být nebezpečné

Volně prodejné léky proti bolesti svádí k tomu myslet si, že jsou relativně bezpečné. Jejich užívání je pro mnohé téměř denní rutinou, berou si je při první bolesti hlavy, zubů, při křečích nebo kocovině.

Britští lékaři ale varují, že paracetamol, který je součástí těchto přípravků, může být pro organizmus velmi nebezpečný, napsal deník Mirror.

Výsledky nedávné studie totiž ukazují, že jeden z osmi Britů je závislý na paracetamolu a užívá ho každý den. "Volně prodejné léky proti bolesti, jako je paracetamol, kupuje stále více lidí. Velká část populace přitom překračuje maximální denní dávku, tedy osm tablet. Ve skutečnosti by se však léky s paracetamolem neměly bez konzultace s lékařem používat déle než tři po sobě jdoucí dny," tvrdí odborník na akutní a chronickou bolest Gerard Sinovich.

[chooze:article;value:579447]

Léčivou látku paracetamol obsahuje řada nejběžnějších léků užívaných na bolest, jako jsou Atalargin, Paralen nebo Panadol. "Léky by mohly vyvolat i příznaky astmatu," poznamenal doktor Sinovich. Dalším z negativní jejich delšího užívání může být poškození jater, lidem hroz infarkt nebo mrtvice.  

Před nechtěným nadužívání léčivých přípravků s paracetamolem varují také lékárníci. "Paracetamol se vyskytuje v různých lécích, což laik nemusí vědět. Hrozí u něho riziko předávkování, v nejhorším případě až selhání jater a dalších důležitých orgánů. Každoročně se paracetamolem závažně předávkují tisíce lidí na celém světě," upozorňuje na svých stránkách Česká lékárnická komora.

Pro zvláštní léky už lidé nebudou muset ke specialistovi. Předepíše jim je i praktik (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.