Pozor na méně známý příznak srdeční choroby. Ráno ho můžete přehlédnout

Problémy se srdcem jsou v Česku častým důvodem úmrtí. Jenom za první pololetí roku 2023 si chronická ischemická choroba srdeční vyžádala 7 555 životů, a byla tak vůbec nejčastější příčinou smrti. Na druhém místě se pak objevilo srdeční selhání, které si od ledna do června vyžádalo 3 641 životů.

Velký počet srdečních selhání řeší i Velká Británie. Podle deníku Daily Mirror trápí vážné problémy se srdcem přibližně milion Britů. Pro přežití těchto stavů je přitom zásadní včas problémy rozehnat.

Podle tamní Národní zdravotní služby patří mezi nejčastější příznaky selhávajícího srdce opuchající kotníky. To je způsobeno nahromaděním tekutiny v oblasti nohou. "Ráno to může být lepší a později během dne se to zhoršuje," upozorňují odborníci. Pokud vám tedy pravidelně natékají nohy, je vhodné to konzultovat s lékařem.

[chooze:article;value:542948]

Ne vždy ale musí být za otokem srdce. Otoky vznikají také při dlouhém sezení či stání ve stejné poloze, kvůli nadváze, v těhotenství nebo jako vedlejší účinky některých léků, jako jsou steroidy nebo antidepresiva.

Mezi další časté příznaky blížícího se srdečního selhání se řadí dušnost, únava a pocit závratí, či dokonce omdlévání. Dalšími, i když méně častými příznaky, jsou: přetrvávající kašel, sípání, nafouklé břicho, nechutenství, změna hmotnosti, pocit zmatení, zrychlený tep a pocit výrazného bušení srdce. Někteří lidé můžou pociťovat také úzkosti, či dokonce upadnout do deprese.

"Příznaky mohou být způsobeny i jinými, méně závažnými stavy, je ale dobré se v takových případech nechat vyšetřit," dodávají odborníci s tím, že důvod k návštěvě lékaře je zejména tehdy, pokud příznaky přetrvávají delší dobu.

Náhlá srdeční příhoda se dá podle vědců předvídat. Lidé před ní mají stejné příznaky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.