Pozor na nebezpečnou hračku. Obsahuje obrovské množství olova, varuje inspekce

[chooze:gallery;value:35900]

​Vážné riziko pro životní prostředí podle ČOI představuje hračka na baterie AKU vrtačka T1401. Jedná se o plastovou hračku ve tvaru vrtačky na baterie AA 2 x 1,5 V, která je určena dětem starším 3 let. Hračka se prodávala v papírové krabici s plastovým průhledem, na které byl přilepen štítek s informacemi, informovala inspekce na webových stránkách.

Jedná se o dětskou vrtačku značky TEGOLE, číslo modelu je T1401. Výrobek byl dovezený z Číny, jeho distributorem je firma Megahračky. s.r.o., která má sídlo v Českém Krumlově, dovozcem je společnost TEDDIESz s.r.o. z Brna.

Přímo na výrobku nebyly uvedeny kompletní identifikační údaje výrobku, výrobce a dovozce, upozornila inspekce. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá technickým požadavkům na hračky a zároveň neodpovídá nařízení o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních, uvedla ČOI.

[chooze:article;value:539408]

​"Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 66,1 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % a kadmia až na hodnoty 0,1153 %, 0,0534 % a 0,0543 % (dle místa měření) oproti povolené limitní hodnotě 0,01 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí," upřesnila inspekce.

Nařídila proto okamžitý zákaz distribuce a stažení výrobku z oběhu. Informace o nebezpečném výrobku byly zveřejněny v systému Safety Gate.

V těchto obchodech nakupujete. Inspekce si došlápla na řetězce, rozdala pokuty (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.