Pozor na některé USB nabíječky! Třetina z nich při kontrole pohořela

Inspektoři z České obchodní inspekce v loňském roce provedli desítky kontrol USB nabíječek u 26 distributorů a pěti výrobců. Zaměřili se na 32 výrobků. Nedostatky zjistili u 11 z nich.

Součástí tří produktů nebyly bezpečnostní informace v českém jazyce a čtyři výrobky nebyly označeny identifikačními a kontaktními údaji o výrobci nebo dovozci.

[chooze:article;value:484353]

ČOI následně vzala sedm výrobků do laboratoře. Ve dvou případech zjistili odborníci vážné bezpečnostní riziko. Inspektoři proto nařídili stáhnout nabíječky z trhu. V případě jedné se čeká na nabytí právní moci rozhodnutí.

Jeden výrobek si už lidé na trhu nepořídí. Může být totiž i smrtelně nebezpečný. Jde o USB nabíječku značky Natec. "Při používání této nabíječky může dojít vlivem nedostatečné izolace k úrazu elektrickým proudem, případně až k smrti uživatele, který se dotkne USB konektoru na těle výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230 V v důsledku průrazu nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí," informoval na webu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Informace o výrobku

Název:                                             Nabíječka NATEC 2,1A 2xUSB

Typ/číslo modelu:                          NUC-0995

Výrobní číslo/EAN:                        5901969408300

Identifikační údaje výrobce:         Impakt S.A., ul. Stanislawa Lema 16, 62-050, Mosina, Poland

Distributor:                                     JHP Computers s.r.o., Blodkova 554/8, 500 06 Hradec Králové

Země původu:                                Čína

Inspektoři udělili přímo na místě za nedostatky sedm pokut v celkové hodnotě 51 tisíc korun. V dalších případech se pak o pokutě rozhodně ve správním řízení. Čeká se totiž na nabytí právní moci.

[chooze:article;value:477865]

"Výsledky kontrolní akce zaměřené na USB nabíječky potvrzují, že u třetiny kontrolovaných výrobků se vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Tento segment produktů je spotřebitelskou veřejností často využíván, proto i ČOI bude v kontrolách důsledně pokračovat v následujících obdobích," uzavřel Fröhlich.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.