Pozor na nosní spreje a kapky! Při špatném užívání hrozí vážné problémy

Spreje do nosu by se měly při potížích používat maximálně týden. Pokud člověk však nedodrží doporučené dávkování, může si pěkně zavařit. "Vytvoří se v podstatě rezistence. Kapičky přestanou fungovat a rýma přetrvává dál. Potom pacient přichází o možnost léčby," nastínil lékař Cyril Mucha.

V některých případech jsou ale následky ještě daleko horší. "Naopak dokonce mohou škodit. Setkáváme se často, že při delším užívání dochází k naleptávání sliznice i vzniku chronické rýmy," dodal Mucha.

[chooze:article;value:528656]

Mnoho lidí navíc nechá situaci dojít do extrémů, kdy se používání spreje stává závislostí a bez něj se už neobejdou. Podle odborníků je při výběru léčby ucpaného nosu důležité zhodnotit, jak velké jsou obtíže konkrétního pacienta.

"Při mírných obtížích volíme raději hypertonické roztoky mořské vody, které sice nemají tak silný a dlouhotrvající účinek, ale dají se používat v podstatě bez omezení. A i dlouhodobě jsou zcela bezpečné," řekl TN.cz lékárník David Gregor.

V případě silnějších potíží se pak volí právě spreje s látkami se silnějším účinkem, po kterých sliznice splaskne. "Preferujeme spíše spreje s obsahem látek ze skupiny sympatomimetik. Vzhledem k jejich potenciální návykovosti a riziku vzniku závislosti je ovšem doporučujeme užívat pouze velmi krátkou dobu. U dospělých maximálně týden, u dětí tři až pět dnů, případně alespoň střídavě používat společně s mořskou vodou," doporučil Gregor.

Vrací se chřipková sezona. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.