Pozor na parvovirózu: Smrtící psí virus se objevuje i v Česku

Adéla Šimková z Jihlavy nechala svoji malou čivavu naočkovat teprve nedávno. Její kamarádce totiž předtím pejsek na parvovirózu zemřel. "Radši jsme s ní nikam nechodili, a než byla očkovaná na všechno, tak jsme ani nemohli, báli jsme se," popsala.

Parvoviróza je extrémně infekční psí nemoc. Ve Velké Británii se počet případů zdvojnásobil, nemoc řádí třeba i v americkém New Yorku a okolí. U nás se touto nemocí nakazí až několik tisíc psů ročně.

Problémem je, že tyto viry jsou mimořádně odolné, na předmětech nebo v životním prostředí zůstanou i roky a přežijí i mrazy. "Proto se s tím váš pejsek může setkat kdekoli, kde se venčí a kde předtím proběhl pejsek, který tímto onemocněním trpěl," vysvětlila jihlavská veterinářka Dita Bártíková.

Zvíře během onemocnění trpí prudkými krvácivými průjmy a silným zvracením. Hyne v křečích na úplné vyčerpání organismu. Nejvíce ohrožená jsou štěňata a mladí psi, kteří ještě nejsou očkovaní. U nich úmrtnost přesahuje devadesát procent.

[chooze:article;value:394413]

​Infikované psy je nutné zavřít do karantény. Také se musí celé zamořené prostředí vydezinfikovat. Jedinou prevencí před parvovirózou, ale i psinkou a dalšími nebezpečnými virovými nemocemi, je očkování. Bez něj by hlavně štěňata do tří měsíců neměla vůbec chodit ven.

"Štěňátko je potřeba očkovat v šesti týdnech věku, přeočkovat v devíti týdnech a zakončit kompletní vakcinaci ve dvanácti týdnech," přiblížila Bártíková. "Pokud se objeví pes, který není naočkovaný, nebo nevíme, jestli je naočkovaný, tak ho naočkujeme," řekl veterinář Radek Fila.

U nás se parvoviróza v různých částech republiky už několikrát v minulosti nekontrolovatelně rozšířila. Třeba v roce 2015 v Ostravě v jednom z tamních útulků uhynuly desítky psů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.