Pozor na podmínky cestovního pojištění. Levná pojistka se vám může vymstít

Cestovat po Evropské unii se dá i jen s kartičkou zdravotní pojišťovny, v případě nesnází občas stačí i pojištění v rámci platební karty. "S dobrou platební kartou, zlatou nebo platinovou, to stačí a obvykle je tam i asistence," říká Petr Šmelhaus z dTestu.

Sázkou na jistotu pak bývá sjednání cestovního pojištění. Jenže pojišťovny nabízí různé pojistné limity. "Cestovatelé by měli vědět, že existuje několik úrovní cestovního pojištění. Pokud chtějí provozovat základní aktivitu, tak tam jim bude stačit základní varianta pojištění," upozorňuje dále Šmelhaus.

Mnoho aktivit ale řadí pojišťovny do rizikových a na ty se základní pojištění nevztahuje. Zároveň se hodí i vyšší limit odpovědnosti, kdybyste třeba někomu při sportu ublížili nebo mu poničili majetek.

[chooze:article;value:513519]

"U nás v cestovním pojištění máme 77 sportů na úrovni rekreačních, takže není třeba si připlácet. Jsou i sporty, které jsou rizikové – třeba canyoning, sjezd na horském kole," vysvětluje mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Záleží také na tom, kam budete cestovat. Ceny jednotlivých lékařských úkonů se v různých zemích liší. Menší limit by vám tak nemusel stačit. "Pokud budete cestovat mimo Evropskou unii, tak tam doporučíme neomezené krytí léčebných výloh a odpovědnost. Takové náklady na léčení se mohou vyšplhat do milionových částek," varuje mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová. Velmi drahé je ošetření třeba v USA nebo na Novém Zélandu.

[chooze:article;value:513504]

Vhodné je i připlatit si za pojištění storna. To se ale musí zakoupit často do několika dní po zakoupení zájezdu. Navíc ke zrušení dovolené musíte mít závažné důvody. "Nejčastějšími překážkami k vycestování je akutní úraz nebo onemocnění, závažné těhotenské problémy, živelní událost nebo třeba předvolání k soudu," vyjmenovává příklady mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Pokud cestujete autem, není také od věci si zařídit jeho připojištění. Asistenční služba vám totiž pomůže najít nejbližší autoservis, zařídí odtažení vozidla a náhradní dopravu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.