Pozor na podvodné e-shopy, napálených jsou tisíce. Už to řeší inspekce

"Zboží jsem neobdržela, ani mi nevrátili peníze. Firmu jsem několikrát kontaktovala e-mailem," popisuje podvedená zákaznice Marie. "Odpovídají automaticky a bohužel nemají vůbec zájem to řešit," dodává paní Ivona se stejnou zkušeností.

Stížnosti se hromadí a podvedených je stále více. "Česká obchodní inspekce od listopadu 2020, kdy přišly první podněty, eviduje 1 200 podání spotřebitelů. A tyto podněty byly také využity ke kontrole eshopu Bonky.cz. Česká obchodní inspekce tento web zařadila mezi rizikové weby," řekl její mluvčí Jiří Fröhlich.

Nespokojení zákazníci se nemohou zástupcům Bonky.cz dovolat, na stížnosti odpovídá automat a na webu chybí i telefon na provozovatele. Na adrese, kde by měla sídlit společnost Top Rise, kterou uvádí e-shop jako svého administrátora, firma není. Reportérka TV Nova tam našla jen zákadní uměleckou školu.

[chooze:article;value:483060]

"Podívate-li se do obchodních podmínek najdete tam provozovatele v Dubaji, což je mimo Evropskou unii, což je zároveň věc, která komplikuje i pro spotřebitele tu možnost potom domoci se svých práv," pokračoval Fröhlich.

Lidé by měli být opatrní a nakupovat zboží u ověřeného prodejce. Pokud jsou podvedeni, měli by se ozvat na linku 158.

Bonky.cz, Bonky.sk, Beliamo a další, všechny tyto e-shopy jsou rizikové a fungují stejně. Dostanou pokutu, jdou do likvidace a vytvoří další nový obchod a okrádají zákazníky dál.

[chooze:article;value:482422]

Proto jsme se obrátili na ministerstvo spravedlnosti, jestli nechystá nějaké systémové řešení, aby lidé stále nepřicházeli kvůli podvodníkům o peníze. "K určitému zamezení takovéto činnosti by mohlo dojít k 1. červenci, kdy začne platit nový zákon, který velmi podobné jednání ztěžuje," uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Do té doby lidem nezbývá než se řídit radou odborníka. "Pokud je ten e-shop nedostupný, nekontaktní, nikdo s námi nekomunikuje, nevrací nám peníze, potom se samozřejmě můžeme obrátit na policii, protože se může jednat samozřejmě o jistou formu podvodu," nabádá policejní preventista Ondřej Penc.

Pokud se podvod potvrdí, policie může pozastavit provoz webu a ČOI udělit pokutu až 5 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.