Pozor na podvodné telefonáty a falešné SMS zprávy. Lidé se vydávají za úřad

"Upozorňujeme na podvodné telefonáty, které jménem České správy sociálního zabezpečení vyzývají k návštěvě podvodných webů. Telefonáty odkazují na následně zaslanou falešnou SMS, která vyzývá k návštěvě údajného webu ČSSZ. Jedná se o kombinaci podvodných technik vishing a smishing," varovala správa na svých stránkách.

Vishing je podvodný hovor s člověkem, který chce vzbudit důvěru, že je tím, kdo dotyčnému může pomoci. Smishing je pak forma útoku, kdy je na telefonní číslo zaslána podvodná SMS zpráva, která obsahuje odkaz na falešné stránky. "V obou případech se jedná o způsob, jak získat citlivé osobní údaje občanů včetně údajů o bankovních účtech," upozornila ČSSZ.

[chooze:article;value:538036]

Podvodný web přitom vypadá a tváří se jako oficiální stránky správy. Podvodníci se snaží klienty přimět, aby tam vyplnili své osobní údaje. Skutečnost je však úplně jiná a záměrem je vylákat z lidí citlivé údaje o bankovních účtech nebo kartách.

"Na podobné telefonáty a zprávy, prosím, nereagujte, a odkazy tohoto typu ani neotvírejte. V případě, že jste již zadali své bankovní údaje, kontaktujte neprodleně svou banku," radí úřad.

Přestože jsou podezřelé domény neustále blokovány, stále vznikají nové formy. "Proto ČSSZ varuje a důrazně vyzývá občany, aby veškeré stránky ověřovali a nevyplňovali své údaje, pokud si nejsou 100% jisti původem stránky. ČSSZ tyto formy SMS nikdy nerozesílá, ani nesděluje informace tohoto typu telefonicky," doplnili odborníci.

"Jediné oficiální stránky ČSSZ jsou www.cssz.cz a eportal.cssz.cz, jejichž bezpečnost garantuje digitální pečeť společnosti DigiCert umístěná na webové stránce vpravo dole. Po kliknutí na pečeť se zobrazí identifikační údaje ČSSZ a návštěvník stránek snadno zjistí všechny informace o majiteli webu," uzavřela ČSSZ.

Podvodník využil obličej i hlas Jaromíra Jágra. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.