Pozor na podvodníky s fotovoltaikou. Lákají na nízké ceny a rychlou návratnost

Častou motivací pro pořízení vlastní fotovoltaiky je snaha ušetřit za energie. "Sliby přehnaně vysokých úspor a rychlé návratnosti by vás ale měly varovat. Proto se ptejte a chtějte znát detaily. Určitě by vás mělo zajímat, zda se v kalkulaci jedná o teoretický příklad, nebo společnost ve svém návrhu vychází ze skutečných parametrů vaší nemovitosti," říká člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek

Podle něj je rovněž důležité vědět, zda se deklarované úspory týkají celého kalendářního roku, nebo jen jeho části. "Je zřejmé, že v létě budete mít díky slunečnímu záření elektřinu prakticky zadarmo, v zimě jsou však podmínky diametrálně odlišné," dodává Matoušek.

[chooze:article;value:509295]

Jak postupovat při výběru dodavatele fotovoltaické elektrárny:

Recenze

Recenze a komentáře na internetu jsou užitečné, ne všechny se však zakládají na pravdě. Proto je nelze brát doslovně, ale o daném subjektu mnohé napoví. Dívejte se také na to, jak společnost s klienty komunikuje, zda umí uznat případné pochybení, nebo jen zahlazuje nedostatky.

Komunikace

Pokud firma mlží, slibuje modré z nebe a ukazuje návratnost na fiktivním příkladu, dejte od ní ruce pryč. Pořízení solární elektrárny je velmi nákladnou záležitostí a zaslouží si náležitou péči a pozornost. Máte právo znát všechny detaily, vidět návrh kalkulace, která odpovídá parametrům vaší nemovitosti, vědět, kde společnost nakupuje komponenty, jaké dává záruky a jaký poskytuje servis.

Licence a certifikace

Ověřte si, zda má vámi oslovená společnost potřebné certifikace a licenci pro realizaci fotovoltaických elektráren. Jedině tak budete mít jistotu, že vybraný dodavatel splňuje vysoké standardy kvality a bezpečnosti. Nebojte se oslovit více firem a jejich nabídky si porovnat.

Záruky a servis

Při výběru společnosti si vždy zjistěte, jaké poskytuje záruky a servis na jednotlivé komponenty a práci. Tyto parametry jsou zásadní součástí výpočtu návratnosti investice. "Ačkoliv se záruka u jednotlivých dodavatelů liší i s ohledem na použité komponenty, obecně platí, že na výkon panelů se poskytuje přes 20 let, kdy je garantováno, že jejich výkon neklesne pod úroveň 80 procent, na mechanické části panelů je obvyklých 10 let. Záruka na střídač bývá 10 a více let, u baterie by nejméně po 10 let využitelná kapacita neměla klesnout pod 80 procent," upřesňuje Matoušek.

Pomoc při financování

Kvalitní dodavatel vám pomůže se žádostí o dotace na financování fotovoltaického systému. Na trhu existují i společnosti, které jsou schopny na pořízení solární elektrárny zajistit spotřebitelský úvěr.

Lidé zaplatili miliony za fotovoltaiku a chtějí je zpět. Advokát poradil, co v takové situaci dělat (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.