Pozor na pojištění nemovitosti! Je třeba ho pravidelně aktualizovat, radí odborníci

Pojistná událost se v Česku stane každé dvě minuty. Češi si to uvědomují a pojištění svých nemovitostí mají většinou uzavřené. Kvůli častým pojistným událostem je podle odborníků důležitá pravidelná kontrola a nastavení pojištění. "Minimálně jednou za dva roky se podívat na pojistnou smlouvu a zhodnotit, jestli ty pojistné částky a pojistná rizika odpovídají situaci, v jaké se vaše nemovitost nachází," poradil mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

"Většina pojišťoven nabízí něco, co nazývá automatická indexace. Automaticky podle toho, jak rostou ceny nemovitostí, prací i jak roste index spotřebních cen, tak dokáží navyšovat tu pojistnou částku," vysvětlil manažer neživotního pojištění České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Michal Šimon.

[chooze:article;value:485329]

Obnovit by lidé měli i pojištění v případě dalších rekonstrukcí, oprav nebo třeba instalací čerpadel a fotovoltaických panelů. "Je určitě dobré to pojištění aktualizovat po ukončení těch prací a nečekat případně až na roční obnovu smlouvy," má jasno mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Lidé by rozhodně neměli pojištění podceňovat. "Určitě bych nespoléhal na samozvané podpojišťování té nemovitosti, kdybych měl cíl ušetřit na pojistném. Nevyplatí se to," poradil realitní expert Jiří Hluchý.

Součástí pojištění nemovitosti a domácnosti bývá také asistenční služba. Ta se vztahuje na havárie a další škodní události, jako jsou například zabouchnuté dveře. "Limit bývá většinou 10 tisíc korun na jeden zásah," řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Zájem o pojištění nemovitostí a domácností se zvedl po roce 2021, kdy se na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo tornádo. Pojišťovny v loňském roce řešily téměř 50 tisíc pojistných událostí způsobených vichřicemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.