Pozor na poruchy spánku. Můžou být předzvěstí strašné choroby

Špatně spíte? Možná se u vás rozvíjí mozkové onemocnění, které ohlašuje Parkinsonovu chorobu či demenci. Poruchou chování v REM fázi spánku označovanou jako RBD trpí podle britského deníku Mirror asi jedno procento populace a začíná se projevovat již okolo čtyřicítky. Pro REM fázi spánku jsou typické rychlé pohyby očí. To ale není vše.

[chooze:article;value:500269]

​Pacienti postižení jedním z typů poruchy spánku se cítí být pronásledováni nebo napadeni a mohou reagovat násilně. Pokud tito lidé sdílejí lože s někým dalším, partneři mohou být dokonce při nečekaném útoku zraněni. Britské noviny dokonce uvádějí, že takto dopadlo celých dvacet procent těch, kteří sdílejí lože s někým, kdo trpí poruchou chování v REM fázi spánku. Zranění si způsobilo 60 % pacientů s RBD. Data původně přinesla vědecká práce publikovaná na webu uptodate.com.

Příčina zatím není známá, nejčastěji se ale nemoc projevuje u čtyřicátníků a padesátníků, u mladších pak její nástup bývá spojený s užíváním antidepresiv. V mladším věku bývá nemoc rozprostřena mezi obě pohlaví stejně, po padesátce ale postihuje častěji muže. 

Vědci provedli dlouhodobou studii, které se zúčastnilo 1 280 pacientů s RBD. Po 12 letech se u 73,5 % pacientů projevila nějaká neurodegenerativní nemoc.

[chooze:poll;value:2d44fd312fa892548944b48560ee7b6a897a2269]

​O tom, jak mohou být poruchy ve spánku nebezpečné, informuje britský list Guardian, který přinesl příběh otce dvou dětí Briana Thomase, který ve spánku uškrtil svou manželku. Ten se s problémy neléčil. Jednoho dne se mu zdálo, že se někdo vloupal do obytného vozu, ve kterém s ženou spali. A mělo to tragické následky.

​Členové poroty soudu v britském Swansea jej ale osvobodili. Podle webu psychologs.com skupina výzkumníků z nemocnice Mount Sinai v USA zjistila, že zmíněná porucha spánku, která může být spojena s agresivním chováním, postihuje více než 3 miliony Američanů, kterým je většinou přes 50 let.

[chooze:poll;value:51751effe4b41eab6b72ae36beac738328b474d3]

​Řada z nich přitom k léčbě využívá nevhodný lék Klonopin s častými nežádoucími účinky, k nimž patří závratě či svalová slabost. Jedná se o vysoce rizikový lék, který uživatele vystavuje zdravotním rizikům a závislosti. Zmíněný text doporučuje jiná, blíže nespecifikovaná léčiva určená k léčbě poruch spánku.

Stále více lidí spí méně než šest hodin. Ohrožujete tak své zdraví, varují lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.