Pozor na těchto 11 příznaků. Mohou varovat před závažnou nemocí

V České republice trpí cukrovou podle portálu Janssen kolem 850 tisíc lidí a každý rok přibyde kolem 60 tisíc nových pacientů. Další stovky tisíc diabetiků potom o své nemoci vůbec neví. Experti upozornili na 11 příznaků, které mohou pomoci chronické onemocnění odhalit.

Změna barvy kůže na krku

Potenciálním ukazatelem cukrovky může být tmavší kůže na krku. Zejména pak zbystřete, pokud na krku spatříte tmavou skvrnu. Zkontrolujte si ale i oblast podpaží nebo třísel, píše web Mirror.

[chooze:article;value:540160]

Ovocný dech

Ačkoliv tento příznak není pro cukrovku úplně typický, o to víc je závažnější. Pokud zpozorujete, že váš dech má ovocnou vůni, navštivte urychleně lékaře. Může totiž upozorňovat na diabetickou ketociadózu. To je komplikace, se kterou se nejčastěji setkávají diabetici I. typu. Jedná se o téměř úplný deficit inzulinu, informuje web Pilulka.

Motání hlavy

Před cukrovkou vás může varovat také motání hlavy, které lidé podle portálu Healthline často připisují hladu nebo únavě. V důsledku vysoké hladiny cukru v krvi ale právě i cukrovka způsobuje nevolnosti a závratě.

Sexuální dysfunkce

Muži, kteří trpí diabetem II. stupně, mohou mít problémy s dosažením erekce. Vysoká hladina cukru v krvi může poškodit nervy a cévy, které tlačí krev do penisu. Ačkoliv se tento symptom týká hlavně mužů, na pozoru by se měly mít i ženy, kterým se může v důsledku cukrovky změnit sexuální apetit.

Opakující se infekce

Cukrovka může oslabovat imunitní systém pacientů, kteří jsou tak náchylnější k různým infekcím. Pokud si všimnete, že se vám některé infekce opakovaně vracejí, vyhledejte pro jistotu lékaře.

[chooze:article;value:543683]

Rozmazané vidění

Odborníci varují také přes změnou zraku. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit rozmazané vidění nebo otoky kolem očí.

Změny nálad

Zbystřit byste měli také v případě, že u sebe zpozorujete výkyvy nálad nebo větší podrážděnost. Jedním z důvodů změn nálad může totiž být právě kolísající hladina cukru v krvi.

Svědění

Mezi další indikátory cukrovky může patřit náhlý pocit svědění kůže nebo její odlupování, zejména na rukou a nohou. To je způsobeno poškozenými nervovými vlákny.  

Bolestivé končetiny

Vysoká hladina cukru v krvi může poškodit také nervy, a pacienti tak mohou trpět bolestí nebo křečemi končetin. Vyskytnout se ale může také necitlivost, pálení nebo brnění končetin.

Sucho v ústech

Sucho v ústech patří ke klíčovým symptomům cukrovky, protože vysoká hladina cukru v krvi snižuje tvorbu slin. To může vést ke tvorbě zubních kazů a onemocnění dásní.

Úbytek váhy

Náhlý úbytek váhy i přes normální chuť k jídlu je jedním z nejtypičtějších ukazatelů cukrovky. To je způsobeno tím, že tělo si nedokáže metabolizovat glukózu, a tak začne rozkládat svalovou tkáň a tuk pro energii.

Češi nejčastěji umírají na pět vážných nemocí. Tyto kraje jsou na tom nejhůř:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.