Pozor na tento příznak rakoviny. Mnoho lidí ho považuje za běžnou součást života

Časté močení doprovázené bolestí lidé považují za symptom zánětu močových cest, jednoho z nejčastějších zánětlivých onemocnění. Lékaři ale varují, že to může být jeden z prvotních příznaků mnohem vážnější nemoci, a to rakoviny močového měchýře, informuje web Mirror.

Nejčastějším příznakem karcinomu močového měchýře je podle portálu UroKlinikum přítomnost krve v moči. Tu zpozoruje přibližně 80 % pacientů. Nádory močového měchýře se rozdělují podle toho, jak hluboce prorostly do stěny měchýře. Pokud nádor roste jen na povrchu měchýře nebo do něj prorůstá jen minimálně, jedná se o takzvaný povrchový nádor. Nádory, které prorostly hluboko do měchýře, jsou takzvaně infiltrující. 

[chooze:article;value:540981]

Pokud se nemoc dostane do pokročilejšího stádia, můžou se objevit další příznaky. Patří mezi ně například bezdůvodné hubnutí, otoky nohou nebo bolesti zad, břicha a kostí. Někteří pacienti bojují s únavou nebo nevolnostmi.

Hlavní příčinou tohoto typu rakoviny je kouření. "U nádorů měchýře známe některé faktory, které jej mohou způsobit. Na prvním místě je třeba zmínit kouření cigaret," říká lékařka Monika Purmová z UroKlinikum. Mezi další rizikové faktory patří práce s různými barvivy, textiliemi, gumami, barvami a plasty.

Ačkoliv přítomnost krve v moči nemusí být symptomem rakoviny, lékaři doporučují urychlenou návštěvu lékaře. Krev v moči totiž může upozorňovat i na další vážné nemoci, jako jsou ledvinové kameny nebo zvětšená prostata u mužů.

Náhlá srdeční příhoda se dá podle vědců předvídat. Lidé před ní mají stejné příznaky (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.