Pozor na triky operátorů – i neomezený tarif vás v zahraničí může vyjít na tisíce

Španělsko, Itálie, Řecko, Chorvatsko, Polsko... tam všude, stejně jako v dalších státech Evropské unie nemusíte svůj mobilní tarif téměř řešit. Proč? V EU a zemích Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Lichtenštejnsko, Island) totiž platí stejné podmínky pro volání a SMS jako v České republice. Stačí mít aktivní roaming a voláte a SMSkujete jako doma.

Pozor byste si ale měli dávat na data. S nimi to totiž tak jednoduché není. I v Evropské unii totiž můžete při používání internetu velmi rychle narazit na strop, který vám u tarifu určil váš operátor – a za další používání internetu pak budete nuceni platit roamingové příplatky.

Ty jsou v současnosti 1,55 eura (plus DPH) za 1 GB dat. Od příštího roku by to mělo být už jen 1,3 eura za 1 GB, v následujícím roce 1,1 eura a pak už jen 1 euro (plus DPH). Každopádně váš neomezený datový tarif v zahraničí neomezený není. A to u žádného z tuzemských operátorů, kteří si stanovují limity, do kterých můžete data bezplatně čerpat. A i když jsou v řádu desítek GB, pokud jste zvyklí doma používat mobil opravdu na cokoliv, můžete i tento limit na dovolené rychle vyčerpat. Na kolik ho váš operátor nastavil, zjistíte obvykle na jeho webových stránkách nebo v mobilní aplikaci.

2. a 3. zóna jsou zrádné. A drahé

Pokud láteříte, že vás operátoři v EU berou na hůl, za hranicemi Evropské unie se připravte na daleko horší realitu a cenovou politiku. Mobilní operátoři totiž dělí svět na EU a další 2 zóny. A v každé z nich budete za data platit, a to nemalé sumy.

V zóně 2 půjde o pár korun za každý megabajt. V zóně 3 jsou to už stokoruny. Pokud byste si tedy nedávali pozor, nebrali v potaz upozornění operátorů a neměli předplacený žádný datový balíček, můžete velmi rychle prosurfovat desítky tisíc korun. A nemusí se přitom jednat o vzdálené země. Draho vás volání i datování přijde například i ve Švýcarsku, ceny za odchozí hovor začínají od 30 Kč, za čerpání jednoho megabitu zaplatíte 3,90 Kč.

Aby váš účet za prosurfovaná data nekontrolovaně nerostl, nabízejí mobilní operátoři v první řadě datové balíčky, po jejichž vyčerpání vám internet v zahraničí utnou (a nikoho nezajímá, že doma si platíte neomezený mobilní tarif). Druhým bezpečnostním opatřením je cenový limit, který nemůžete při používání internetu překročit. Každý operátor ho má nastavený v jiné výši, v průměru jde ale o asi 1 400 Kč.

Když budete v zahraničí bezuzdně využívat internet a nebudete si hlídat data, operátor vám ho po utracení této částky vypne. Kdyby to neudělal, mohl by se váš účet za internet velmi rychle dostat do řádů desítek tisíc korun.

Předražené balíčky dat vs. místní SIM

Co s tím, pokud se vydáváte do zahraničí a chcete pořád naplno používat svůj mobil? Zaprvé je dobré využívat místní Wi-Fi, kdykoliv to jen jde. Buďte ale samozřejmě obezřetní a citlivější operace, jako jsou například platby z mobilního bankovnictví, přes veřejnou Wi-Fi neprovádějte.

Zadruhé si s předstihem zjistěte, jaké datové balíčky váš mobilní operátor nabízí. Jsou omezené a nejsou levné (typicky 200 až 700 Kč/GB), ale nějaký základ pro surfování v zahraničí vám poskytnou.

A co když nabízí konkurence výhodnější balíček dat? V tom případě není nic snazšího než změnit operátora. Nabídky neomezených tarifů i dalších balíčků si můžete srovnat prostřednictvím Ušetřeno.cz a pak můžete velmi jednoduše přejít tam, kde vám dají výhodnější podmínky.

Lepším řešením může být také pořízení místní SIM karty, případně eSIM. Pro delší pobyt v zahraničí jde o cenově nejvýhodnější možnost. I v tomto případě je ale dobré si už s předstihem srovnat nabídky operátorů ve vaší cílové lokalitě a vědět, u kterého místní předplacenou simku pořídit. Ne každý operátor v cizině je totiž levný.

Jestli se vám nechce nic měnit, může být řešení ještě prostší. Odložte mobil na poličku a užívejte si dovolenou naživo, bez věčného koukání na displej. Mobil používejte opravdu jen v nezbytných situacích, třeba pro GPS navigaci. Bude vám rázem lehčeji, zbavíte se stresu, lépe si odpočinete. Digitální detox na dovolené je to nejlepší, co si můžete dopřát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.