Pozor na trojici léků. V horku mohou být velmi nebezpečné a ohrozit život

Současné vlny horka mohou být nebezpečné pro všechny, zvláště opatrní by ale měli být lidé, kteří užívají léky na vysoký krevní tlak, alergie nebo psychické poruchy. Současné velmi teplé počasí jim totiž způsobit větší zdravotní potíže, upozorňuje list New York Times. Právě období léta je rizikovější než zbytek roku.

Diuretika

Diuretika se předepisují k léčbě onemocnění ledvin a vysokého krevního tlaku. Pomáhají tělu snižovat přebytek soli a vody tím, že pacienty nutí k častějšímu močení. To může způsobit dvojnásobnou dehydrataci organizmu, nebo vést k nerovnováze elektrolytů, jako jsou draslík nebo sůl. "To vše ztěžuje tělu regulovat svou teplotu," řekla deníku Allison Hillová deníku z Americké asociace lékárníků. Proto je pro lidi, kteří užívají diuretika, nazývané také pilulky na vodu, velmi důležitější, aby sledovali už první příznaky dehydratace a raději průběžně zvyšovali a hlídali pitný režim.

[chooze:article;value:565793]

Léky na krevní tlak

Lékař Michael Redlener z newyorské pohotovosti připomněl, že hlídat by se měli také lidé, kteří pravidelně berou přípravky na léčku tlaku. Obsahují inhibitory ACE, které mohou způsobit mdloby a následný pád. I když jde o vedlejší účinek užívání těchto přípravků, který se může projevit kdykoli, v současných vedrech se ale toto nebezpečí stupňuje.

Velkým rizikem také je, že tyto léky potlačují pocit žízně. "Znamená to, že nejen pacienti, ale i jejich okolí jen těžce rozezná, že se tito lidé musejí napít," dodal Redlener. Na pozoru by se v současném horkém počasí měli mít i ti, kteří užívají betablokátory. Ty totiž mohou tělu komplikovat pocení a ochlazování.

Antidepresiva

Nebezpečné mohou být rovněž některé antipsychotické látky. Ovlivňují totiž schopnost produkovat pot, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přehřátí organismu. Některá antidepresiva zase zapříčiňují větší pocení a potlačují žízeň. V té chvíli vzniká dvojnásobné riziko dehydratace. Navíc léky nahrazující hormony štítné žlázy mohou také zvýšit tělesnou teplotu, zhoršit regulaci teploty a způsobit nadměrné pocení. "Některá volně prodejná antihistaminika také způsobují, že se méně potíte a mohou zhoršit regulaci teploty," upozornil lékař Mahesh Polavarapu.

[chooze:article;value:563548]

​​Tělesnou teplotu mohou zvyšovat také stimulanty, včetně amfetaminů, které se používají k léčbě příznaků ADHD, přidalo k tomu Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí

Dehydratace je nadměrná ztráta vody z organismu. Nastává v případě, kdy tělo ztrácí více tekutin, než přijímá, a nemá tak dostatek tekutin pro správné fungování, upřesnil Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP).

Černý kašel ustupuje. O prázdninách se ale může situace změnit, varují lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.