Pozor na tyto tři příznaky. Mohou varovat před vážným onemocněním

Evropu tento týden sežehla extrémní vlna veder a vysoké teploty mohou představovat velkou zátěž pro lidský organismus. Doktor Karan Raj, který je velmi oblíbený na sociálních sítích, proto na svém tiktoku sdílel tři klíčové příznaky, které vám pomohou rozpoznat úpal. Ten je způsobený horkem, nedostatkem čerstvého vzduchu a nedostatečným pitným režimem.

Nepotíte se

Prvním klíčovým příznakem úpalu je podle Raje to, že se nepotíte. "Vaše tělo už je tak dehydratované, že se přirozené procesy ochlazování těla zastaví. Pokud se rychle nezchladíte, vaše teplota stále stoupá," říká lékař.

[chooze:article;value:567726]

Jste zmatení

Na lehkou váhu byste podle lékaře neměli brát ani to, pokud se cítíte trochu zmatení. Souvisí to totiž s dehydratací, která si pohrává s vaší myslí.

"Začnete být zmatení. Při dehydrataci se totiž mozek zmenšuje, a dochází tak ke snížení proudění krve do mozku," vysvětluje Raj.

Máte křeče

Třetím a posledním varovným signálem, který lékař ve svém videu zmiňuje, jsou svalové křeče. Při nedostatečném pitném režimu totiž dochází k vyčerpávání elektrolytů, což vede ke slabostem a křečím.

Národní zdravotnický informační portál (NZIP) jako další příznaky úpalu uvádí horečku, bolest hlavy, zvracení nebo zrychlenou dechovou frekvenci. V krajním případě může dojít až ke ztrátě vědomí a pacient může upadnout do šoku.

[chooze:article;value:567591]

Pokud někoho postihne úpal, dodržujte tyto jednoduché kroky:

Vezměte je na chladné místo.

Odstraňte veškeré nepotřebné oblečení, jako je bunda nebo ponožky.

Dejte jim nápoj s elektrolyty nebo studenou vodu.

Ochlazujte jejich pokožku například mokrou žínkou. Můžete je také ovívat. Lékaři doporučují i studené zábaly za krk.

Pokud se do půlhodiny člověku neudělá lépe, vyhledejte lékařskou pomoc.

Evropu tento týden sežehla nesnesitelná vedra. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.