Pozor na začátek týdne! Nejvíce infarktů bývá v pondělí, zjistili lékaři

Lékaři z Belfast Health & Social Care Trust a Royal College of Surgeons analyzovali údaje od 10 528 pacientů z celého Irska. Všichni skončili v letech 2013 až 2018 v nemocnici po infarktu myokardu, uvedl portál Mirror.

Infarkt myokardu je odborníky považován za nejzávažnější srdeční příhodu. Dochází k němu náhlým uzavřením koronární tepny. Vědci si všimli, že případů infarktu prudce přibývá na začátku pracovního týdne, přičemž úplně nejvíc jich evidovali v pondělí, a to až o 13 %. Hned po něm pak následovala neděle.

[chooze:article;value:496108]

Přesné příčiny, proč právě na tyto dny připadá nejvíce případů, ale odborníci zatím neodhalili. Předpokládají, že to souvisí s takzvaným cirkadiánním rytmem (vyvolává fyzické a duševní změny těla během cyklu bdělosti a spánku, pozn. red.), informoval portál The Independent.

"Našli jsme silnou statistickou korelaci mezi začátkem pracovního týdne a výskytem infarktu myokardu. To už bylo popsáno dříve, ale zůstává to kuriozitou. Příčina je pravděpodobně multifaktoriální," sdělil kardiolog Jack Laffan.

Lékaři se tedy nyní snaží odhalit souvislosti. "Tato studie přispívá k důkazům o načasování zvláště závažných srdečních záchvatů. Ale nyní musíme zjistit, proč jsou některé dny pravděpodobnější. To by mohlo lékařům pomoci lépe porozumět tomuto často smrtelnému stavu, abychom mohli v budoucnu zachránit více životů," myslí si lékař Nilesh Samani.

Více infarktů je v zimě

Mnoho lidí se v letních dnech obává infarktu. Podle kardiologů ale horké počasí může vést k roztažení cév a tím ke snížení hladiny krevního tlaku, což může způsobit menší výskyt mozkových příhod či infarktu.

[chooze:article;value:492571]

Paradoxně bývá tedy více infarktů v zimě, protože chladné počasí klade na kardiovaskulární systém větší nároky. Samozřejmě i v létě by se však lidé se zdravotními problémy měli mít na pozoru. Především ti s vysokým tlakem by si měli dávat pozor na teplotní rozdíly, a to zejména při přechodu ze silně klimatizovaných místností ven.

"Ideální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by neměl být větší než pět stupňů. Příliš studená klimatizace není obecně zdravá. Situace může být analogická se saunováním. U kardiaků je důležité se poradit se svým lékařem. Rozhodně se také nedoporučuje skákání do ledové vody, ale spíše postupné ochlazování. Jisté je, že pacienti s onemocněním srdce a cév, kteří berou léky, musí počítat s větší zátěží při horkém počasí," uvedl lékař Michal Vrablík, který je garantem projektu Srdce v hlavě.

V Česku rapidně přibývá infarktů. Může za to zanedbávaná prevence během pandemie (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.