Pozor na zásadní změnu! Google začne mazat některé účty

Uživatelé, kteří se už nějakou dobu nepřihlásili do svých účtů u Googlu, by měli zbystřit. Společnost se totiž rozhodla změnit pravidla ohledně těch neaktivních. Lidé by tak o ně snadno mohli přijít, píše portál Mirror.

Změna začne platit od 1. prosince. Pokud člověk nevyužívá svůj Google účet nebo se do něj nepřihlásí po dobu minimálně dvou let, bude jeho účet smazán spolu s veškerým obsahem. Lidé však nemusí přijít jen o Gmail, ale také o data uložená na Google disku, tedy o dokumenty, fotografie či údaje v kalendáři, popřípadě dokonce přístup na YouTube.

[chooze:article;value:501210]

"Lidé chtějí, aby produkty a služby, které používají on-line, byly bezpečné. Proto jsme investovali do technologií a nástrojů na ochranu našich uživatelů před bezpečnostními hrozbami, jako jsou spam, phishingové podvody a krádeže účtů," nastínila na blogu produktová manažerka Googlu Ruth Kricheliová.

Problémem jsou však podle Googlu neaktivní účty, u kterých je až 10krát nižní pravděpodobnost, že budou mít nastaveno dvoufázové ověření, než je tomu u těch aktivních. "To znamená, že tyto účty jsou často zranitelné. A jakmile je účet kompromitován, může být použit pro cokoliv, od krádeže identity po vektor pro nežádoucí, nebo dokonce škodlivý obsah, jako je spam," vysvětlila Kricheliová.

Uživatelé, kteří své účty pravidelně užívají, se nemají čeho obávat. Ostatní, kterých se smazání týká, dostanou od společnosti e-mail. "Zašleme upozornění na e-mailovou adresu účtu i na sekundární e-mail, pokud byl poskytnut," slíbil Google.

Umět poslat e-mail už nestačí. Evropská unie (EU) chce zlepšit počítačovou gramotnost (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.