Pozor na závadné fazole z Tesca. Je v nich hodně nebezpečného herbicidu

Na závadný produkt narazila inspekce v prodejně Tesco a následně nařídila šarži stáhnout z pultů na všech pobočkách. Šlo o červené fazole privátní značky obchodního řetězce v půlkilovém balení s datem minimální trvanlivosti do 6. 7. 2025. Původem byly z Argentiny.

"Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny přítomnost herbicidu haloxyfop v množství 0,57 miligramu na kilogram. Příslušný právní předpis stanovuje maximální tolerovatelné množství pro uvedenou látku 0,15 mg/kg," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:542395]

Limit byl tak překročený čtyřnásobně. "Dle průvodní dokumentace nevyhovující šarže obsahuje 1 344 balení," dodal Kopřiva.

Redakce TN.cz se obrátila i na samotný obchodní řetězec. "V tuto chvíli můžeme naše zákazníky ubezpečit, že dané červené fazole se již v prodeji nenachází," sdělila mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

Inspektoři doporučují všem, kteří si fazole koupili, aby výrobek nekonzumovali. "S kontrolovanou osobou zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty," uzavřel Kopřiva.

Lidé mohou produkt vrátit a dostanou zpět peníze. "V případě, že zákazníci mají výrobek doma, tak je prosíme, aby ho vrátili na nejbližší prodejně, kde dostanou zpět peníze. Dotčeným zákazníkům se za případné komplikace omlouváme," uzavřela Pavlousková.

Potravinové banky využívá stále více lidí v nouzi. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.