Pozor! Od neděle se změní jízdní řády, úpravy se dotknou řady vlakových spojů

Již za pár dnů se změní vlakové jízdní řády. Ty začnou platit od neděle 11. června na regionálních tratích. Informovaly o tom České dráhy (ČD). Ve většině regionů půjde jen o dílčí změny, které mají zlepšit nabídku spojení a přípojové vazby mezi jednotlivými spoji.

"Nejvíce úprav bude od července v Pardubickém kraji a na jižní Moravě, kde budou souviset s návratem dálkových spojů EC a railjet na trasu přes Českou Třebovou a také s plošným nasazením jednotek Moravia pořízených Jihomoravským krajem," uvedly dráhy.

[chooze:article;value:504972]

Bude navíc obnoven provoz přeshraničních vlaků z Bohumína do polských Chałupek a naopak bude ukončen provoz spojů v úseku Boskovice a Velké Opatovice a v pracovní dny také v úseku Kobylí na Moravě a Hodonín. Upravené jízdní řády Českých drah budou platit do 9. prosince 2023. Kompletní přehled změn je k dispozici zde.

Přehled změn Českých drah v krajích

Praha a Středočeský kraj

V tomto případě nejsou změny nijak markantní. Jde především o úpravu příjezdů a odjezdů. Lidé by si proto měli ověřit, v kolik jejich vlak pojede. Rozsah provozu se však podle Českých drah nezmění.

Po ukončení odklonů vlaků EC po trati přes Vysočinu se pak od 3. července obnoví provoz spěšných vlaků z Prahy do Kutné Hory a zpět. Upraví se mimo jiné časová poloha vlaku OS 2456, který pojede z Kutné Hory města na vlakové nádraží o 18 minut dříve a na kutnohorském nádraží vznikne přípoj na vlak SP 1522 do Prahy. Mimo jiné bude v pracovní dny zaveden nový pár vlaků OS 2462 a OS 2457.

Pardubický kraj

Od 1. července bude po výluce plně obnoven provoz vlaků v úseku Brandýs nad Orlicí a Ústí nad Orlicí. A na trať přes Českou Třebovou se vrátí vlaky EuroCity Metropolitan a railjet, které dosud jezdily odklonem přes Vysočinu.

"Na trati 260 Česká Třebová – Brno v souvislosti s tím začne platit nový jízdní řád. Ten počítá s nasazením elektrických jednotek Moravia na vlaky mezi Brnem a Letovicemi, a to včetně spěšných vlaků," napsaly ČD. V případě stávajících spěšných vlaků, které v pracovní dny spojují Českou Třebovou a Brno, budou muset lidé v Letovicích přestoupit.

[chooze:article;value:504687]

Také v Pardubickém kraji cestující musí počítat s časovými odchylkami v případě některých spojů. O letních prázdninách pak nepojede nedělní posilový vlak OS 24779 na úseku Česká Třebová a Moravská Třebová. Ten totiž jinak slouží především pro dopravu studentů do domova mládeže.

Královéhradecký kraj

České dráhy zajistí celoročně v pracovní dny provoz spěšných vlaků SP 1837 a 1840. Původně měly jezdit jen do 30. června. O červencových státních svátcích posílí dopravu dopolední spoje OS 15728 a 15729 z Teplic nad Metují do Adršpachu a zpět.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji bude zavedena řada nových spojů. Lidé by se měli však připravit i na některé časové změny. V úseku Klášterec nad Ohří – Chomutov a zpět budou naopak zrušeny současné vlaky, které odjíždí z Karlových Varů v pracovní dny ve 12:28 a denně ve 15:44.

Jihočeský kraj

"V Jihočeském kraji dochází k úpravám časové polohy některých pravidelných vlaků, a tím také k jejich přečíslování. V rámci změny jízdního řádu jsou zavedeny všechny zvláštní vlaky, které pojedou v rámci akcí pořádaných v Jihočeském kraji, ať už jde o Léto s párou, Léto na Bechyňce či podzimní akci Tábor s párou," informovaly České dráhy.

Vysočina

S platností od 11. června se na Vysočině jízdní řády nijak nemění.

Jihomoravský kraj

Lidé by si v Jihomoravském kraji měli dát pozor na drobné časové odchylky. Vlaky budou odjíždět v jiné časy. V pracovní dny pak bude od 11. června zastaven provoz mezi Kobylím na Moravě a Hodonínem. Všechny vlaky pojedou nově v úseku Zaječí – Kobylí na Moravě.

[chooze:article;value:498884]

Vlaky nepojedou ani v úseku Boskovice – Velké Opatovice. Vedeny totiž budou v úseku Skalice nad Svitavou – Boskovice a zpět v zahuštěném intervalu cca 30 až 90 minut. Zruší se navíc odpolední spoj Os 2743 ze Strážnice do Veselí nad Moravou.

Moravskoslezský kraj

"Na základě požadavků Moravskoslezského kraje dojde od 11. června k dílčímu omezení méně využívaných spojů, zavedení nového páru vlaků v úseku Mosty u Jablunkova a Mosty u Jablunkova zast. a k úpravě časových poloh některých dalších vlaků. Zároveň bude obnoven provoz mezistátních osobních vlaků mezi Bohumínem a polskými Chałupkami," dodaly dráhy. Lidé by si proto měli zjistit, zda jejich vlak pojede a popřípadě v kolik hodin.

Olomoucký kraj

Cestující se nemusí obávat rušení spojů. Pouze se upraví časy příjezdů a odjezdů a to, ve kterých stanicích vlaky zastaví.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji se upraví čas odjezdů tří vlaků na trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi. Cestující by se na to měli připravit.

Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj

V těchto krajích podle informací Českých drah žádné podstatné změny od 11. června neproběhnou.

[chooze:article;value:507918]

Přehled změn u RegioJetu

Také soukromý dopravce RegioJet ohlásil od neděle pravidelnou letní změnu vlakových jízdních řádů. "Důležitou změnou bude od 1. července 2023 zkrácení cestovního času mezi Prahou a Brnem o 26 minut na 2 hodiny 33 minut. Dojde totiž k ukončení výluky u Brandýsa nad Orlicí a vlaky směřující z Prahy do Brna budou opět trasovány přes Českou Třebovou," sdělila TN.cz mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.

Mezi Prahou a Ostravou se poté obnoví spoje RJ 1006 s odjezdem v 7:48 z Ostravy a RJ 1015 s odjezdem v 16:38 z Prahy. "Současně dojde k opětovnému prodloužení spojů RJ 1008/RJ 1011 z a do Košic," dodala mluvčí. Kromě toho dopravce plánuje posílit spoje na Ostravsko, Slovensko a do Vídně.

Po roční výstavbě je hotovo. Nejmodernější myčka vlaků v Česku je v provozu (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.