Pozor při cestě na dovolenou k moři. Chorvati zpřísňují pravidla pro řidiče

Až vás v létě během zdlouhavé cesty do Chorvatska přepadne nutkání sešlápnout plyn, dvakrát si to rozmyslete. Letos by se vám to totiž mohlo pořádně prodražit. "V danou chvíli je zcela zjevné, že bude celkem 30 aktivních radarů a budou se střídat celkem zatím na 111 místech. To znamená, že my řidiči budeme potkávat boxy na sloupech, na svodidlech a podobně," řekl dopravní expert Igor Sirota.

Kromě hlídání rychlosti budou nové radary schopné rozpoznat, jestli máte zapnuté bezpečnostní pásy, jestli náhodou nedržíte v ruce telefon a podle poznávací značky si také dokážou zjistit platnost technické kontroly. Pokutě se pak nevyhnete ani po návratu do Česka.

[chooze:article;value:546525]

​"Přeshraniční vymáhání pokut se v letošním roce, pravděpodobně v té letní sezoně ještě zvýrazní. Ve výjimečných případech, kdy ten dotyčný tedy to neuhradí nebo se tomu bude vyhýbat, tak dokonce bude nastupovat to, že se do toho zapojí přímo české orgány," dodal Sirota.

Nejvyšší pokuty se mohou vyšplhat třeba až k padesáti tisícům korun. Kvůli euru, které v Chorvatsku od loňska platí, nás navíc vyjdou ještě dráž než dříve. Chorvatská policie do konce roku plánuje po celé zemi nainstalovat dalších zhruba dvě stě radarů.

Dopravní pokuty ale nejsou jediným důvodem, proč se letošní dovolená v Chorvatsku může pěkně prodražit. Například cena zmrzliny je v zemi v tomto roce  historicky nejvyšší. A podíl na tom má opět právě euro. Třeba v centru Splitu vás může jeden kopeček vyjít v přepočtu až na sto korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.