Pozor při cestě na dovolenou. V těchto 10 městech Evropy se nejvíce krade

​Britská cestovní pojišťovna Quotezone zveřejnila pro rok 2024 nový žebříček měst, ve kterých se v Evropě nejvíce krade. Tzv. "evropský index kapesních krádeží" je sestavený analytiky, kteří zkoumali data z recenzí o kapesních krádežích, uvedl web Travel Tomorrow

Není překvapením, že zloději na turisty cílí zejména na nejoblíbenějších atrakcích, kde se pohybuje velké množství lidí. Turisté v tu chvíli ztrácí pozornost a pro zloděje je zase snadné ztratit se v davu. 

Experti zjistili, že stejně jako v roce 2023 měla nejvyšší podíl zmínek o kapesních krádežích Itálie. Konkrétně šlo o 478 případů kapesních krádeží na každý milion návštěvníků, což je o 3 % více než v předcházejícím roce. Nejhorší situace je v hlavním městě. V Římě jsou hned tři kritická místa, a to fontána di Trevi, Koloseum a Pantheon. V Itálii byli zloději velmi nebezpeční také u Milánského dómu a u ikonické galerie Uffizi ve Florencii.

Druhá Francie

Na druhém místě se umístila Francie, kde je podle výzkumníků 251 krádeží na milion návštěvníků. Většinou se děly u Eiffelovy věže, ale také kolem Vítězného oblouku, katedrály Notre-Dame a kolem oblíbených muzeí umění, jako je Orsay a Louvre. Právě Paříž bude letos hostit olympijské hry, což poskytne kapsářům další příležitosti.

[chooze:article;value:554095]

Remíza na třetím místě

Španělsko a Německo skončily na třetím místě v počtu 111 krádeží na milion návštěvníků. Ve Španělsku je rizikovým místem Barcelona, konkrétně slavné místo Las Ramblas. V Německu je dobré si dát pozor zejména v Berlíně, a to hlavně u Braniburské brány nebo u budovy Reichstagu.

Nizozemí

Následuje Nizozemsko a zejména Amsterdam se 100 krádežemi na milion návštěvníků. Největší koncentraci incidentů opět zaznamenaly oblasti s největší turistickou návštěvností. Šlo o notoricky známou amsterdamskou čtvrť červených luceren, muzeum Anny Frankové či Rijksmuseum.

​Pozor i v Polsku

První desítku uzavřely Portugalsko, Turecko, Řecko, Polsko a Irsko. Společnost Quotezone uvedla, že výsledky celkově ukázaly, že "krádež se může stát kdekoli a turistická místa jsou pro zločince místy, kde se mohou zaměřovat na peněženky rekreantů." Turisté by si tak měli dávat velký pozor, nenosit u sebe zbytečné cenné věci a hodit se může i dobré pojištění. 

Praha je bezpečná

Dobrou zprávou je, že české hlavní město se v žebříčku neobjevilo. Naopak loni se Praha v jiném žebříčku umístila jako třetí nejbezpečnější ze 156 zkoumaných míst, uvedl web TravelAndTourWorld.

Letní dovolenková sezóna už se plní. Češi stále více touží po exotice (4/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.