Pozor při cestě na hory. V Itálii je kvůli stávce uzavřená velká část benzinek

Červenobílá páska kolem stojanů s pohonnými hmotami a velká cedule varující řidiče, že na této benzinové pumpě jednoduše nenatankují. Tak to teď vypadá na řadě čerpacích stanic v Itálii.

Provozovatelé benzinek úderem úterní sedmé hodiny večerní vstoupili do 48hodinové stávky, která na italských dálnicích potrvá až do zítřejší desáté hodiny večerní. Mimo provoz jsou dočasně tři čtvrtiny z přibližně 21 000 čerpacích stanic.

Důvodem nespokojenosti je nové vládní nařízení. Podle něj musí od února všechny čerpací stanice vedle svého vlastního ceníku uvádět i průměrné regionální ceny pohonných hmot. Vláda tak chce ochránit spotřebitele před spekulativním zdražováním.

[chooze:article;value:485505]

​"Pokoušeli jsme se jim maximálně vyjít vstříc. Vláda se prostřednictvím těchto opatření nikdy nesnažila na někoho ukazovat prstem. Průměrné týdenní ceny chceme zveřejňovat proto, aby zákazníci věděli, jaká je situace," vysvětlila italská premiérka Giorgia Meloniová.

Se zdražováním cen nafty a benzinu bojuje i Česko. Řidiči by podobný systém na českých pumpách uvítali. Na suchu ale řidiči navzdory stávce nezůstanou.

Italské zákony totiž nařizují, aby v okolí měst fungovalo nejméně 50 procent čerpacích stanic. Na dálnici pak musí být každých 100 kilometrů otevřena alespoň jedna benzinka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.