Pozor při výběru čerpací stanice. Rozdíly v cenách jsou propastné

Tak levné pohonné hmoty, jako jsou teď, tu byly naposledy v létě. Pro řidiče přišel první předvánoční dárek. "Je to dobrá zpráva, že jde dolu benzin i nafta. Načerpali jsme si proto plnou," říká jeden z oslovených řidičů. "Beru plnou, mohlo by to zůstat déle než jen jeden měsíc," dodává další. 

Levno ale není všude. Vyplatí se hledat. My jsme si objeli třeba Jihlavu. Ceny ve městě se liší i o dvě koruny. V okolí jsou pohonné hmoty dražší ještě o víc. Přestože například na čerpací stanici v Jihlavě řidiči nakoupí benzin i naftu za 35 korun za litr a na další je benzin dokonce za 34,50, jenom pět kilometrů za Jihlavou, na dálnici D1, je benzin i nafta o osm korun dražší. 

Na plné 50litrové nádrži si tam tak připlatíte o čtyři stovky. Celorepublikově nejlevněji natankují řidiči na jihu Čech, nejvíce si připlatí v Praze. Ceny klesají díky mimořádně příznivé situaci na celosvětových trzích s ropou. Mělo by to tak být až do začátku ledna. 

[chooze:article;value:532564]

​Cena ropy klesla pod úroveň před vypuknutím konfliktu na Blízkém východě a dál klesá. "V následujícím období by ceny pohonných hmot měly dále klesat, a to zhruba o 50 haléřů, až korunu na litr. Poté by se měla cena stabilizovat," domnívá se ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Ohrozit by ale vše mohl postupně slábnoucí kurz koruny vůči americkému dolaru a také se čeká na to, zda Evropská komise prodlouží Slovensku právě skončenou výjimku na dovoz paliv zpracovávaných z ruské ropy. 

Pokud by se tak nestalo, mohl by u nás podle některých ekonomů v příštích měsících hrozit nedostatek pohonných hmot a skokové zdražování, a to klidně až ke hranici 45 korun za litr. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.