Pozor při výběru klimatizace! Některé jsou pořádnými žrouty elektřiny

Klimatizace je v podstatě tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které v létě chladí a v zimě může v místnosti přitopit. Ovšem vytápět byt nebo dům pouze klimatizací je extrémně nákladné. Dle finančních možností a dispozičního řešení domácnosti (byt vs. dům) se zpravidla rozhodujeme mezi klimatizací mobilní a nástěnnou.

Výhodou mobilní klimatizace jsou násobně nižší pořizovací náklady a možnost přemisťovat ji podle potřeby do jednotlivých místností. Jedná se ale o poměrně velké zařízení s hmotností i 30 kilogramů a myslet musíte také na to, že součástí klimatizace je vývod vzduchu, což je roura o průměru kolem 15 centimetrů.

[chooze:article;value:513208]

​Výkonnější, ale také o poznání dražší variantou jsou stacionární, tedy nástěnné klimatizace skládající se z venkovní a vnitřní jednotky. Jejich nevýhodou je nutnost provedení stavebních úprav, a více se proto hodí pro domy, případně byty v soukromém vlastnictví. Existuje i varianta tzv. multisplit klimatizace, kdy je na jednu venkovní jednotku napojeno více vnitřních.

Co je při výběru potřeba sledovat:

1. Spotřeba

"Při výběru klimatizace je rozhodující, jakou plochu chcete chladit, protože od ní se odvíjí potřebný chladicí výkon zařízení. Důležitá je také energetická třída a příkon, který se nejčastěji pohybuje od 900 do 1 500 W a je zásadní pro celkovou spotřebu elektřiny. Z tohoto rozpětí je patrné, že náklady na provoz klimatizace se mohou lišit v řádu tisíců korun," připomíná člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

2. Chladicí výkon

Tento klíčový parametr udává, jak studený vzduch z klimatizace proudí, tedy tepelný tok zařízení potřebný k ochlazení vzduchu. Obvykle se uvádí v kW nebo jednotkách BTU, přičemž 1 kW odpovídá přibližně 3 500 BTU. Výrobci tuto charakteristiku obvykle dávají do souvislosti s velikostí místnosti, pro niž se dané zařízení hodí. Například mobilní klimatizace s chladicím výkonem 9 000 BTU/h určená pro místnosti do velikosti 30  za hodinu spotřebuje kolem 1 kWh elektřiny. Samotný provoz do značné míry samozřejmě ovlivňují konkrétní podmínky v daném prostoru. Místnosti vystavené slunečnímu svitu se budou chladit déle než ty odstíněné.

3. Hlučnost

Pokud chcete být s klimatizací opravdu spokojeni a plánujete ji mít zapnutou třeba i přes noc v ložnici, nezapomeňte si zkontrolovat úroveň hluku deklarovanou v decibelech. Při vyšším výkonu mohou být některá zařízení skutečně hlučná a působit rušivě.

Nemoci a zápach. Toto na vás číhá v zanedbané klimatizaci (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.