Pozor! Zbývá už jen několik dnů na zaplacení daně z nemovitosti

Daňové přiznání lidé nepodávají každý rok. Děje se tak pouze v případě, že dotyční nabyli v roce 2022 do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku, popřípadě pokud zaevidovali jiný krajinný prvek na svém pozemku.

Pokud tedy někdo přišel v roce 2022 k nějaké nemovitosti, musel do 31. ledna 2023 podat přiznání k dani z nemovitých věcí.

Nejzazší termín pro úhradu daně je 31. května 2023. Pokud je ale částka vyšší než 5 000 korun, mohou ji lidé uhradit ve dvou stejných splátkách. Jednu do konce května a druhou do konce listopadu.

[chooze:article;value:488883]

"Finanční správa bude poplatníky informovat o jejich daňové povinnosti na rok 2023 jako tradičně formou složenky, kterou obdrží do poštovních schránek nebo formou hromadných předpisných seznamů, které budou v květnu k nahlédnutí na finančních úřadech," informovala správa na webu.

Poslední složenky měly dorazit do schránek nejpozději 25. května. Pokud se tak nestalo, měl by majitel nemovitosti kontaktovat pracovníky příslušného finančního úřadu. To, že žádné instrukce neobdržíte, totiž nemusí znamenat, že daň neplatíte.

Majitelé datových schránek dostanou místo složenky informace pro placení daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. "Informace pro placení daně zasílané prostřednictvím e-mailu, datové schránky či DIS+ by měly být poplatníkům doručeny v průběhu prvního týdne měsíce května 2023," upozornila správa.

Daň z nemovitých věcí je možné uhradit bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, prostřednictvím složky nebo prostřednictvím SIPO. V tom posledním případě to platí pro lidi, kteří se k této službě přihlásili na úřadě do 31. ledna 2023.

Lidé nejvíce pocítí zvýšení daně z nemovitosti, které plánuje vláda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.