Pozoruhodný nebeský úkaz. Češi mohou na obloze sledovat stovky meteorů

[chooze:gallery;value:34070]

"Každoroční meteorický roj Geminidy má letos velmi příznivé pozorovací podmínky," upozornil v tiskové zprávě astronom z Fyzikálního ústavu v Opavě Petr Horálek.

"Čas maxima vychází na noc ze 14. na 15. prosince, tedy v době, kdy nebude rušit svým svitem Měsíc," vysvětlil. V Česku se jej vyplatí pozorovat hlavně 15. prosince mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. 

[chooze:article;value:531833]

"V průběhu této noci, hlavně tedy v časných ranních hodinách, zazáří na nebi daleko od měst produkujících rušivé světelné znečištění až desítky meteorů v hodině. Za celou noc pozorovatel napočítá až tisíc meteorů," uvedl Horálek.

První meteory jsou ale nad Českem patrné už od pondělí. Poslední můžete spatřit ještě 17. prosince.

Zdrojem zajímavého jevu je drolící se planetka 3200 Phaethon. Ta se každoročně dostává blíž ke Slunci než jakákoli jiná planetka.

[chooze:article;value:530509]

"K pozorování roje si kvůli dobrému rozhledu vyberte místo co nejméně rušené stromy či domy, především však co nejdále od světelného znečištění z měst, uvidíte tak i slabší meteory. Nejlépe se úkaz sleduje vleže. Doporučujeme tedy nějaké lehátko či karimatku. Je však třeba nepodcenit mrazivé prosincové noci, takže se vybavte co nejteplejším oblečením, spacákem či několika dekami," zdůraznil Horálek.

Doporučuje vydat se kvůli tomu do hor. Pak stačí jen upřít zrak do libovolné části oblohy.

Ohromující záběry polární záře. Pilot ji zachytil na kameru přímo z kokpitu letadla (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.