Prach ze Sahary může způsobit dýchací potíže. Lékařka radí, jak jim předejít

Už na začátku příštího týdne se nad střední Evropu znovu dostanou prachové částice ze Sahary. Podle doktorky Kristíny Krupové mohou být nebezpečné zejména pro pacienty, kteří trpí chronickými nemocemi dýchacích cest.

Například astmatici a alergici by se tak měli mít na pozoru. "Obecně se doporučuje, aby nevykonávali nějakou náročnou fyzickou aktivitu venku," říká doktorka. Osobně by prý doporučila i proplachy nosní sliznice.

"U nás v lékárnách jsou různé léčebné roztoky, nejčastější je koncentrovaná sůl a prodávají se i nosní konvičky, kterými se dá nos proplachovat," uvedla. "Tím se ten nos očistí jak od prachu, tak teď už i od pylu, který se ve vzduchu nachází," dodala.

[chooze:article;value:548808]

​Právě pyly trápí alergiky letos obzvláště brzo. "Existují pylové sítě, které podle mě docela hezky zabrání jednak tomu prachu a jednak pylovým částicím, aby nebyly ve vnitřním prostředí," radí doktorka. Alergikům by ale mohlo pomoct i častější mytí vlasů a obličeje.

Lidem, které kvůli prachu či pylům trápí dýchací potíže, se navíc doporučuje i správné větrání. "Větrat by se mělo v ranních hodinách, aby se vzduch v místnostech pročistil. V dřívějších hodinách je pylu méně," vysvětluje doktorka. Pokud rádi chodíte na procházky, ale alergeny vám je ztěžují, zkuste na ně také vyrazit v ranních nebo i večerních hodinách.

Začalo těžké období pro alergiky. Pylová sezóna letos odstartovala brzy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.