Moderní bydlení

Pracovní čety v Drážďanech bojují s časem, trosky mostu musí odklidit před povodní

Závod s časem se snaží vyhrát demoliční čety, které v centru Drážďan už od čtvrtka odstraňují sutiny zříceného mostu. Ten v Labi působí jako hráz a zadržuje vodu a naplaveniny, které do města plují až z Česka.

"Všichni jsme tu trochu ve spěchu, protože hladina řeky stoupá. Čas je pro nás limitující faktor," říká mluvčí saského vojenského velitelství Robert Habermann.

[chooze:article;value:573476]

​Hladiny řek se zvedají i v Německu, Labe tam v Drážďanech už přesahuje tři metry. Carolabrücke je jedním ze čtyř mostů ve městě. Kvůli stáří a nedostatečné údržbě se zřítila jeho část. Podle úřadů ale hrozí, že se zhroutí celý.

"Německé ozbrojené síly tady mají asi 30 mužů a dva silné vyprošťovací tanky. Ty jsou tu proto, aby pomohly civilním pracovníkům, pokud by nastala nějaká vážná situace," dodává Habermann.  

Trosky se čety snaží odklidit z obou břehů a sledují je stovky lidí. Na zřícený most se přišlo podívat celé město. Na demolici pracovaly jeřáby celou noc.

Přes nepříznivé předpovědi běžely v sobotu odklízecí práce hladce a podle hasičů by měly být kompletně hotové už v sobotu večer. V neděli by totiž mělo Labe v Drážďanech dosáhnout prvního povodňového stupně a pokračovat ve stoupání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.