Pracovníci na dohodu zuří. Některé činnosti si nelze předem naplánovat, tvrdí

Dobrovolným hasičům pomohlo, že spadají pod zákon o požární ochraně. Tam politici dokázali zareagovat rychle. Situace ostatních pracujících na dohodu je ale jiná. "Nemohli jsme do zákona o požární ochraně naimplementovat něco jiného. Mohou to být svatby, zimní údržba chodníků, komunikací a podobně," řekl senátor Zdeněk Nytra (ODS).

Typickým příkladem je pohřebnictví. Naplánovat dopředu, kdy budou potřebovat smutečního řečníka nebo posádku na výjezd ke smrtelné nehodě, prostě nejde. "Jediné co můžeme předpokládat, jsou pohřby, ty se samozřejmě plánují, ale úmrtí naplánovat nemůžeme, to prostě nelze," uvedl Jan Šerý, pracovník v pohřebnictví z Mladé Boleslavi.

"Neradi bychom přišli o dohodáře, ale tento systém nás tlačí do šílené administrativy a ještě ji budeme fixlovat," dodala majitelka pohřební služby v Mladé Boleslavi Renáta Březinová Benešová.

[chooze:article;value:539501]

​Zaměstnávání na dohodu v Česku využívá devět z deseti zaměstnavatelů. I obce si například na pečování o městskou zeleň nebo na úklidu sněhu a posyp chodníků najímají soukromníky.

"Když teď vyženu někoho na úklid sněhu, tak vlastně porušuju zákon. Od začátku roku doteď jsme nedostali manuál, jak postupovat, žádná prováděcí vyhláška," sdělil starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM).

Problém s plánováním práce dohodářů mají i zemědělci a ovocnáři. Zvlášť ti, kteří mají své podnikání postavené na brigádnících. "Jsme závislí na počasí, to znamená, že se ta práce přeruší. Může se přerušit na 14 dnů, na tři neděle, budou se vymýšlet různé kličky," domnívá se předsedy regionální agrární rady v Libereckého kraje Robert Erlebach. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí v tom ale žádný problém nevidí. Prý úplně stačí, aby se zaměstnavatel se zaměstnancem na režimu spolupráce dohodli. "Když s tím bude souhlasit jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec, není problém, aby přišel do práce ve lhůtě třeba několika minut," sdělila Kateřina Procházková z ministerstva práce.

Otázkou ale zůstává, proč byl tedy třeba v případě dobrovolných hasičů speciální přílepek k zákonu, když úplně stačí jen vůle se dohodnout. Ti totiž získali výjimku ohledně dohod o provedení práce, kterou narychlo schválila Poslanecká sněmovna. Bez tohoto nástroje hrozil kolaps hasičského systému.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.